Ortadoğu’da Arap ülkeleri birbirine düşürüldü. Arap Baharı ile Ortadoğu’da ABD’nin başlattığı operasyona Türkiye dahil edilerek tarafsız kalması önlendi. Siyasal İslam odaklı politikalarla Türkiye ile Suriye karşı karşıya getirildi. Bölgede sınırların yeniden belirlenmesi senaryosunda AKP, BOP Eş Başkan rolüyle görev aldı. Stratejik Derinlik politikası bugünleri hazırladı. Rusya’nın desteği ile Esad’ın kalıcı olduğu anlaşıldı. Rusya Suriye üzerinden Ortadoğu’da önemli bir aktör haline geldi.

Birleşmiş Milletler nezdinde uluslararası antlaşmalar, terör örgütlerine her türlü yardımın insanlığa karşı suç oluşturduğunu belirtmekte. Uluslararası adalet oluşturmaya çalışanlar, Suriye’nin kuzeyi konusunda adaleti görmezden geliyorlar. Uluslararası alanda güvensizlik her geçen gün artıyor. Bu adaletsizlik gelecekte bazı ülkelerin yeni oluşumlarda yer almasına neden olabilir.

Türkiye, uzun süredir sınırının dibinde BTÖ’ nün kontrolünde devlet kurulmasına veya özerk bölge yapılanmasına gidilmesine izin vermeyeceğini deklere etmişti. Barış Pınarı Operasyonu ile hedeflenen 30 km lik derinlik BTÖ’ nün tamamen saf dışı bırakılmasını öngörmüyor. Daha derinlikteki ana gövde varlığını koruyacak. Irak’ın kuzeyindeki benzer oluşum gerçekleştirilmeye çalışılacak.

ABD ile Türkiye arasında sağlanan mutabakat gereğince Bölücü Terör Örgütü, ABD’nin üs bölgelerine doğru çekiliyor. Sivillere saldırarak acizliğini gösteriyor. ABD ise yarattığı Kara Gücünü koruyamadı. Aynel Arap (Kobani) ve Kamışlı’yı korumaya çalışıyor. ABD Başkanı, Rusya ile anlaşarak Membiç’teki askerlerini de çekmeye karar verdi. ABD ve Rusya anlaşarak Membiç’i Suriye rejim güçlerine teslim etmeye hazırlanıyor. Trump, binlerce TIR dolusu silah verdiği BTÖ’ nün, TSK karşısında hiçbir şansı olmadığını bizzat açıkladı.

Rusya, BTÖ’yü hiçbir zaman terör örgütü olarak nitelendirmedi ve Moskova’da bir ofis açmalarına izin verdi. Operasyonun başlamasından bu yana Rusya, Türkiye’yi resmi bir şekilde kınamadı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyon bölgesindeki kararlı ilerleyişi, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden hızla güneye çekilmesini sağladı. Trump, ABD askerlerini güneye çekmekle kalmadı, BTÖ’nün de Türkiye sınırından 30-35 kilometre güneye çekilmesini istedi.

Suriye ile Rusya üzerinden temas kurulduğu bilinmektedir. Bu ilişki doğrudan olmalı ve üst seviyeye çıkarılmalıdır. Türkiye’nin stratejik ulusal çıkarları, Ankara’nın Şam ile stratejik bir ortak gibi işbirliği yapmasını gerektiriyor.

Ankara’yı en çok rahatsız eden açıklamalardan biri Orta Doğu’dan geldi. Arap Birliği’nin ‘Barış Pınarı Harekâtı’nı “Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı” olarak nitelendirmesidir. Avrupa Birliği, Suriye’nin kuzeyine yapılan harekâtta Türkiye’ye karşı tutum aldı. Almanya, Fransa, Hollanda, Finlandiya ve Danimarka gibi birçok ülke ise Türkiye’ye direkt olarak silah satışı yapmayacağını duyurdu. Macaristan, Avrupa Birliği’nin operasyon sebebiyle Türkiye’yi kınamasını önledi.