Baba, kelimelere sığmayan, her kelimede anlatmaya çalışsan da hep eksik kalan. Baba demek can demek canan demek, hayat demek, varlığına şükür etmek gerek. Baba evin direği toplumun göz bebeği demek.

Baba demek iyi bir yürek, büyük bir merhamet, kuvvetli bir sabır ve tükenmez fedakârlık demektir. Hayallerimizi gerçekleştirmek için sevgisini, desteğini, cesaretini hiç eksik etmeyen demek.

Babalar, ailesi için, çocuklarına iyi bir gelecek sunabilmek için gece gündüz demeden çalışır.

“Erkek, Allah’ın yarattığı en güzel canlıdır”

Eşine, kızına, kız kardeşine, annesine, babasına, torununa can bildiklerine ve canlarına sahip olduğu her şeyini feda eder.

Gençliğini ve sağlığını, eşi ve çocukları için feda eder, çünkü sürekli çalışır.

Toplumda oluşan algıları yıkmak zordur. Mesela baba, biraz gezmeye çıksa sorumsuz, evde kalsa, tembel olur.

Hata yapan çocuğuna kızınca vahşi baba, kızmasa boş verici baba olur.

Eşinin çalışmasına izin vermezse geri kafalı, izin verse karı parası yiyen asalak olur.

Annesinin sözünü dinlerse ana kuzusu, karısının sözünü dinlerse kılıbık olur. Gece gündüz çalışsa da bir şey eksik olursa ya da o an para olmazsa daha çok çalış bu eksiği de tamamla olur.

Tüm bunlara rağmen baba pes etmez ve şunları yapar.

Çocuklarının her hususta kendisinden daha iyi olmasını ister ve onlar için çabalar.

Çocukları küçükken ayağını, büyüyünce yüreğini çiğnediklerinde tahammül eder.

Sahip olduğunun en iyisini, hatta belki hepsini verir. Çocukları imkânsız olan gökteki yıldızı istese, o gücü yetse güneşi getirmeye çalışır.

Eğer anne dokuz ay çocukları karnında taşıdı ise, baba da aklında, zihninde, yüreğinde, ömrü boyunca taşır. Demem o ki baba için o kadar söz söylenir baba gider yine varını yoğunu ailesi için harcar ve pes etmez. Baba çınar ağacı gibidir. Varlığında şükür etmezse yokluğunda arar durursun.

Aile için, baba iyi olduğu sürece, tüm dünya yaşanılabilir bir yer olacaktır.

Yetim bir çocuğa sorun isterseniz. “Baba” diyecek kimseyi bulamamak ne zor bir şeydir, anlatsın size.

Baba olmadan evde neşe, huzur olmaz. Olsa da hep bir eksik, hep yarım kalır. 13 yıldır yurtta kalan ben, ailemle pandemi sürecinden önce hiç bu kadar uzun süre beraber yaşamadım. İnsan uzakta iken ailesinin kıymetini biliyor. Önemli olan yanındayken kıymet bilmek. Onlara kızmamak, çünkü onlar senin için her şeyini feda edenler. Babalarınızı kırmayın, kalbi kırmak kolay tamir etmek ise zordur. Babalar ağlamaz değil, babalar da ağlar ama onların ağlaması tüm dünyanın yok olması demektir. Başta şehit babaları olmak üzere babamın ve tüm babaların babalar gününü kutluyorum.

Allah’ım, babalarımız bizi merhametle yetiştirdikleri gibi, sende onlara merhametinle muamele et, onları bağışla.