TCK’nın bu bölümünde birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören (TCK 230), çocuğun soybağını değiştirme (TCK 231), kötü muamele (TCK 232), aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali (TCK 233) ile çocuğun kaçırılması ve alıkonulması (TCK 234) suçları düzenleme altına alınmıştır.
Kötü muamele:
1. aynı konutta birlikte yaşanılan kişilerden birine karşı gerçekleştirildiğinde
2. bir kimsenin idaresi altında bulunan yahut büyütmekle, okutmakla, bakmakla, muhafaza etmekle ya da bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde sahip olduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullandığında söz konusu olacaktır.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin ihlalinin düzenlendiği TCK 233’e göre:
1. Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmemek
2. Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk etmek
3. Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokmak fiilleri suç oluşturan davranışlardır. Yukarıda anılan bu davranışların her biri aile birliğini bozma suçu oluşturmakta ve TCK kapsamında cezalandırılmayı gerektirmektedir.