İki Kutuplu Dünya Düzeni’nde; Türkiye, NATO’da yer alarak NATO’nun güneydoğu kanadının emniyetini alıyordu. Özellikle Karadeniz’e kıyısının olması ve Boğazlara sahip olmanın stratejik önemi bulunuyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri de teşkilatlanmasını, eğitimini, silahlanma ve donanımını NATO konseptine göre yapmak durumundaydı. En önemlisi SSCB’nin ideolojisine karşı konumlandırılıyordu.
1990’lı yıllarda SSCB’nin dağılmasından sonra, NATO bütünlüğünü korumayı başardı. NATO’da etkinliğini koruyan ABD’nin, terörizmle mücadele adı altında güç kullandığına tanıklık etmeye başladık. Ortadoğu’daki gelişmeler, ABD’ye alternatif üslere sahip olma imkânını verdi.
NATO içerisinde müttefik ülkelerin birbirlerine yükümlülükleri bulunmaktadır. 1 Mart teskeresi sonrası, Türk askerinin başına çuval geçirilmesi rezaletinden sonra artık ilişkilerin eskisi gibi olmayacağı anlaşılmıştı. Tarihte mektuplar ve ambargo örnekleri olmasına rağmen, günümüzde darbeye destek vermesi, silah kısıtlaması, terör örgütünü açıktan silahlandırması, yaptırımlar gibi uygulamaları kanıksar hale geldik.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki yediye on oranının kaldırılması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimine silah ambargosunun kaldırılması, Doğu Akdeniz’deki politikamıza direnç göstermesi, Yunanistan, İsrail ve GKRY ile müşterek tatbikat yaparak güç gösterisinde bulunması artık ABD’nin müttefikliğini sorgular hale getirmiştir. Son olarak F-35 uçaklarının verilmemesi yönündeki direnci, Türkiye’nin artık yerli ve milli uçak üretimi projesini her ne pahasına olursa olsun hızlandırma durumuna getirmelidir.
ABD’nin, Türkiye aleyhindeki politikalarına ne kadar önceden tedbir alabildik? Alternatif karşı politikaları zamanında uygulayabildik mi? Dış politikalarımız bazen ABD’nin isteği doğrultusunda mı oluşturuldu? Özeleştiri yaptığımız zaman eksikliklerimizi, hatalarımızı da sorgulamak gerekiyor.
ABD ile Türkiye’nin hak ve menfaatleri örtüşmemektedir. Bu durumda müttefiklikten bahsedilemez. NATO’nun durumu da önümüzdeki dönemde tartışılır hale gelebilecektir. Türkiye, başta ABD olmak üzere kuşatmaya çalışanlara karşı milli birlik ve beraberliğini oluşturmak durumundadır.