Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (iklimBU) kurucularından Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp tarafından gerçekleştirilen çalışma ile önümüzdeki 30 yıllık dönemde Türkiye’de artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, üzüm üreten bölgelerdeki elverişli koşullarını değiştireceği ve giderek artması beklenen sıcaklık aşırılıkları, yağış rejiminde beklenen değişimler ve kuraklık, bağcılık faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceği ön görüldü. 

Düğünlerde kimin ne taktığı ortaya çıkacak: Takılar artık böyle takip edilecek Düğünlerde kimin ne taktığı ortaya çıkacak: Takılar artık böyle takip edilecek

Yapılan çalışmaya göre, özellikle yaz kuraklığının, kaliteli üretimi kısıtlayarak hem verim kayıplarına hem de kalite sorunlarına yol açması bekleniyor. Uzmanlar tarımda uyum önlemelerine dikkat çekerek önlemlerin alınmadığı takdirde üzüm üretiminde çiftçilerin kötü günler göreceğini belirtti.  

Uzmanlar Uyariyor Denizlide Tarimsal Uretim Risk Altinda2

Tarım da uyum sağlanmadığı ve iklim değişikliği ile ilgili adımlar atılmadığı takdirde olumsuz sonuçlar Denizli’deki üzüm üretimini de etkileyecek. Araştırmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Dr. Nazan An, “Dünyada kırkın üzerinde ülkede yaygın olarak yetişebilen üzüm, her ne kadar geniş bir alanda yetiştirilebiliyor olsa da, iklimsel değişimlere karşı oldukça duyarlı. Dolayısıyla iklim değişikliği, üzümün üretim miktarını ve kalitesini belirgin şekilde etkiliyor. İklim değişikliği sonucu yaşanan yaz kuraklığının, kaliteli üretimi kısıtlayarak hem verim kayıplarına hem de kalite sorunlarına yol açması beklenirken, uyum önlemlerinin alınmadığı takdirde bu durum, üzüm üretimi için yüksek risk faktörü anlamına gelebilir” dedi.  

Uzmanlar Uyariyor Denizlide Tarimsal Uretim Risk Altinda1

Denizli’de Verim Düşüşü Bekleniyor 

Beklenen sıcaklık aşırılıkları, yağış rejiminde beklenen değişimler ve kuraklığın, bağcılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Dr. Nazan An, “Türkiye’deki toplam üzüm üretiminin yaklaşık yarısını oluşturan Sultana üzümlerinin yetiştirildiği Manisa ve Denizli illerinde verim düşüşü bekleniyor. Öte yandan Sultana üzümü için uygun koşulların Batı Karadeniz’in iç kesimlerine ve Doğu Anadolu’nun batısına kayabileceği tahmin ediliyor. Benzer şekilde, Ege Bölgesi’nin kıyı ve iç kesimlerinin, Boğazkere, Öküzgözü ve Şire gibi yüksek sıcaklık isteyen türler için daha uygun hale geleceği öngörülüyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Aslıhan Kılıçellli