Giderek yaygınlaşan hastalıklardan biri olan bağırsak kanserini, özellikle fiziksel hareketsizlik ve aşırı kilo etkilemekte olduğu biliniyor. Ancak, uzmanlara göre tuvalet esnasında yanlış şekilde oturmak da kanser riskini önemli derecede artıran bir sebep. 

Tuvalet Pozisyonunuz Bagirsak Kanseri Yapabilir1

Hastanelerden flaş karar: Artık sadece böyle hasta kabul edilecek Hastanelerden flaş karar: Artık sadece böyle hasta kabul edilecek

Doktor Deborah Lee, çok sayıda çalışmanın kronik kabızlığın kanser için önemli bir risk faktörü olduğunu, ayrıca bağırsak kanseri vakalarının batı ülkelerinde yaygınlaştığını belirtti. Deborah Lee, bir teorisinde bağırsakları boşaltmak için tuvalette oturma şeklinin de büyük etki gösterdiğini ifade etti.  

Tuvalet Pozisyonunuz Bagirsak Kanseri Yapabilir

Çömelme hareketi ile bağırsaklarını boşaltan ülkelerde, kanser riskinin düştüğünü ifade eden Doktor, oturarak tuvalete çıkmanın kabızlığa daha fazla sebep olduğunu vurguladı. Doktor Lee, “Çömelme, dışkılama için doğal bir pozisyon oluşturur. Birçok yönden amaca hizmet eder ve en tabii haldir” açıklamasında bulundu.  

Çömelme hahareketi sayesinde yerçekiminin işini daha doğru yapmasını sağladığını ve daha az ıkınma gerektirdiğinin altını çizen uzman, çömelmenin ince bağırsak ile kalın bağırsak arasındaki valfin doğal olarak kendini kapatmasına izin verirken, alafranga tuvaletlerdeki oturma şeklinin valfin düzgün kapanmasını engellediğini anlattı.  

Tuvalet Pozisyonunuz Bagirsak Kanseri Yapabilir3

Tuvalette otururken, pelvik taban kasının kasılmış halde kaldığını da sözlerine ekleyerek çömelmenin sigmoid kolonunu yeniden konumlandırarak daha özgür bir çıkış yolu oluşturduğunu belirtti.  

Tuvalet Pozisyonunuz Bagirsak Kanseri Yapabilir5

Bağırsak Kanseri Nasıl Önlenir?  

Açıklamaları yapan Uzman Deborah Lee’ye göre kanser riskini azaltmak için kabız olmayı mümkün olduğunca az hale getirmek gerekir. Lifli beslenmek, yüksek yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak gerektiğinin altını çizdi. Tuvaletteki oturuşun düzenlenmesi ile ıkınmayı en aza indirgemenin de bağırsakları zorlamayacağını, sağlıklı çıkışın doğruluğunu vurguladı.  

Editör: Kardelen Başol