Denizlili Çiftçiler Dikkat! Zirai Don Bekleniyor! Denizlili Çiftçiler Dikkat! Zirai Don Bekleniyor!

Miraç Kandili sebebiyle yurdun her bir köşesinde Müslümanlar bir araya gelip dualar eşliğinde ibadetlerini gerçekleştirdi. Denizli Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii-Külliyesi vatandaşların akınına uğradı. Cami dışına taşan kalabalık hep beraber dualar eşliğinde ibadet etti.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Denizli Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii-Külliyesi’nde gerçekleştirilen programa vatandaşların yoğun ilgisi vardı. Yoğunluktan içeri giremeyip avluda namaz kılan vatandaşlar oldu. Hep bir ağızdan ilahiler söyleyip dualar eden vatandaşlar Miraç Kandilini hep beraber kutladı.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Depremde Hayatını Kaybeden Vatandaşlar Unutulmadı

Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii imamlarının Kuran’ı Kerim okumasıyla başlayan program, ilahiler eşliğinde devam etti. Cemaatle beraber Yatsı Namazı kılındıktan sonra dualar edildi. Edilen toplu dualarda, Şehitler, Gaziler ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlar unutulmadı. Vatanın birliği ve bütünlüğü için, mazlumlar için ve Kudüs için dualarda edildi.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Büyükşehir’den Lokma İkramı

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Miraç Kandili için tüm camilerde lokma dağıtıldı. Denizli Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii-Külliyesi’ne gelen vatandaşlar İbadetlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından ikram edilen lokmaları yiyerek Cami’den ayrıldı. Vatandaşlar ikramlardan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Müftü Ahmet Hulusi Efendi Kimdir?

1861 yılında Denizli'de doğmuştur. Medrese mezunu olan Ahmet Hulusi Efendi 1915-1931 yıllarında yani Cumhuriyetten önce ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Denizli Müftülüğü görevini yapmıştır.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Kurtuluş Savaşı ve Kuvay-ı Milliye hareketlerinde önderlik yapmış. 16 Mayıs 1335 tarihinde (Yunanlıların İzmir’e çıkması sebebiyle) dairenin yanındaki Cami'de bulunan Sancağı alarak toplanmış olan halkla birlikte önde Sancak, Tekbir alarak Belediye binası önüne gidilip, binlerce halkın iştirakiyle miting gerçekleştiriyor. Böylece Halkı Milli Mücadele'ye çağırmış bilhassa kendisi de bilfiil katılmıştır.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Müftü Ahmet Hulusi Efendi‘nin 15 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi Başlatan Fetvası

Elindeki Sancak ile Belediye binası önüne gelen Müftü Ahmet Hulusi Efendi, “Muhterem Denizlililer. Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir, vatana karşı irtikab edilecek cürümlerin Allah ve tarih önünde affı imkânsız günahtır. Cihad, tam manasıyla teşekkül etmiş dini farize olarak karşımızdadır. Hemşehrilerim, karşımıza çıkarılan dünkü tebeamız Yunan’a biz mağlup olmadık. Onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. Yunan’ın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini, İzmir’in şu birkaç saat içinde irtikap edilen cinayetler gösteriyor. Silahımız olmaya bilir, topsuz - tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir” ifadelerini kullanmıştı.

Miraç Kandili Sebebiyle Denizli’de Camiler Doldu Taştı

Geniş bir kalabalığa konuşan ve halka Milli mücadele fikrini aşılayan ve busözleriyle tarihe geçen Müftü Ahmet Hulusi Efendi sözlerine, “Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır. Onlar irade ve kararlarına sahip değillerdir. Bu vaziyette onların emri ve fetvası aklen ve şer’an caiz, makbul ve muteber değildir. Meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklal uğruna cihattır. Korkmayınız! Meyus olmayınız! Bu livay-ı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftünüz olarak cihad-ı mukaddes fetvası’nı ilan tebliğ ediyorum” şeklinde devam etmişti.

Editör: Haber Merkezi