Tarım sektöründe çocuk işçiliği, Türkiye’de ve Denizli’de hala ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ailelerinin ekonomik zorlukları nedeniyle çalışmak zorunda kalan çocuklar çoğu zaman düşük ücretlerle, tehlikeli koşullarda çalıştırılıyorlar. Çocuk işçiliği, çocukların eğitim haklarını ihlal ederken, fiziksel ve psikolojik açıdan da zarar görmelerine neden oluyor. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için yasal düzenlemelerin yapılması, çocukların eğitime erişimini sağlamak ve ailelere ekonomik destek sağlamak gibi önlemler çocuk işçiliği ile mücadelede büyük bir önem sarf ediyor.  

15541380 1885056438422640 8719904082207281490 N

Tarım şehri Denizli’de yaz ayının gelmesi ile birlikte tarlalarda çalışan çocuklar yine gündemde. Bu sene de Denizli’de çocuklar ailelerinin ekonomik güçlük çekmesi sebebiyle tütün, üzüm, kekik üretimi için zorlu hava şartlarında tarlalarda çalıştırılacak.  

Denizlili Moto Kurye Anlattı! “Biz Her Gün Ölüme Motor Sürüyoruz” Denizlili Moto Kurye Anlattı! “Biz Her Gün Ölüme Motor Sürüyoruz”

Gorsel 3

Çocuklar Güvencesiz Çalıştırılıyor 

Denizli’den A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek ise yaz ayında tarlada çalışmak zorunda olan çocuk işçilere yönelik değerlendirmede bulundu. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, “Tarım işçilerin çalıştığı koşullarla başlarsak en ilkel çadırlarda barınmak zorunda kalıyorlar. Su, tuvalet, duş alma koşulları yok; beslenme problemleri ile karşılaşıyorlar. Salgın hastalık riski ile karşı karşıyalar. Çalıştıkları alanlarda sigortaları yapılmıyor, yevmiyelerine el konuyor, dayı başlarının baskılarına maruz kalıyorlar” dedi.  

Deniz Ipek .Jpg222222222

Şiddet, Taciz, Sağlık Sorunları... 

Deniz İpek göçmen çocuk işçilere de değinerek çocukların sağlık sorunları ile de karşılaştıklarının altını çizdi. İş Güvenliği Uzmanı İpek, “Bazen göçmen tarım işçileri milliyetçi ve ırkçı saldırılara uğruyor. Tarım işçilerinin çocukları gittikleri yerlerde onlarda birer işçi oluyor. Ailesiyle birlikte mevsimlik tarım işçiliği için seyahat etmek zorunda kalan çocukların eğitim alması da mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar, mevsimlik tarımda çalışan çocukların yüzde 50’sinden fazlasının okula devam etmiyor. İş cinayetlerinde geçen yıl hayatını kaybeden çocukların yüzde 53’ü tarım işçisi. Yetişkin işçiler gibi trafik kazası, böcek sokması, temiz su olanağının olmamasından kaynaklı baraj ya da suda boğulmalar, enfeksiyon, aşırı sıcak gibi problemlere maruz kalan tarım işçisi çocuklar aynı zamanda şiddete ve tacize maruz kalıyor, solunum sistemi ve deri hastalıkları, nörolojik bozukluklar, kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve psikososyal sorunlar ise onlar için çok daha erken başlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

S 3Fc9C0B5527440Fc38Ab20Da3210Bfcc155Ec326

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli