Altın ithalatında yaşanan düşüş, Türkiye'deki ekonomi politikalarındaki değişimlerle birlikte dikkat çekiyor. Yeni ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma adımları ve altın ithalatına yönelik kısıtlamalarla altın ithalatındaki düşüşe önlem almaya çalışıyor.

Döviz birikiminin yanı sıra altın tarafında yaşanan talep patlaması, fiyatların da katlanarak artmasına neden oluyor. Özellikle halihazırda devam eden Rusya-Ukrayna savaşına ek olarak Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik gerilimler, altın tarafında yeni bir kriz beklentisine neden olurken, bu beklenti ile birlikte piyasalarda yeni bir fiyatlama oluşmuş durumda.

Her dönemin güvenli limanı olarak kabul edilen altın, özellikle Türkiye'de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyonun ardından birikimini korumak isteyen vatandaşların da bir numaralı tercihi haline gelirken, bireysel altın alımlarının rekor seviyeye yükselmesinin yanı sıra, özel şirketlerin de altın talepleri tüm zamanların en üst seviyesine çıktı. Türkiye'de geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 319 tonluk altın ithalatı yapılırken, bu rakam son 50 yılın en üst seviyesi olarak kayıtlara geçmişti.

Herkesin Yakından Tanıdığı Ünlü Psikolog Denizli’de Herkesin Yakından Tanıdığı Ünlü Psikolog Denizli’de

Mayıs'ın ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma adımları sonucunda altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirirken, alınan tedbirlerin etkisi 2024 yılının ilk üç ayına yönelik paylaşılan verilerde gözlemlendi.


Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı Ocak, Şubat ve Mart aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 katın üzerinde düşüş gösterdi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, 2023 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayında altın ithalatı 147 bin 452 kg olmuşken, 2024 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 35 bin 520 kg oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ