Yeni düzenleme, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliği ile resmiyet kazandı. Bu tebliğ, iş yerlerine ait veya kiralanmış ticari araçlara TTB takılmasını 31 Aralık 2024 tarihine kadar zorunlu kılıyor ve bu tarihten sonra trafikte kullanılmayan araçlar cezalandırılacak.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sistemi artık zorunlu hale geliyor ve araçlar, TTB takılmadan trafiğe çıkamayacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte yakıt alan araçların plakaları otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işlenecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi devreye girecek.

İş yerlerine ait veya iş yerlerinin kiraladığı araçların tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu olacak ve bu işlem için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

TTB, araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etiket olarak tanımlanıyor. Bu sistem sayesinde, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapma gerekliliği ortadan kalkacak.

TTB, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve işlemi otomatikleştirmek amacıyla kullanılan bir sistem olarak geliştirildi.

TAKMAYAN TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

TTB takmayan araçlar, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yola çıkamayacak ve o araçlar için trafik cezaları uygulanacak. Bu sistemle birlikte akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek.

SÖKÜLÜRSE TEKRAR TAKILABİLİR Mİ?

TTB'ler araçtan söküldüğünde geçersiz hale gelir ve tekrar kullanılamazlar. Bu durumda, yeniden TTB taktırmak gerekli. Ayrıca, taşıt sahipliğinin veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da araca yeni TTB takılması gerekecek.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliği, 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Genç Girişimcilerle Buluştu Denizli Ticaret Odası Başkanı Genç Girişimcilerle Buluştu

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi.

Aynı tebliğle, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ise 31 Aralık 2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları zorunlu oldu.

Sistemin kurulum ve işletim esasları ile yetkili firma işlemleri ve UTTS kullanılarak yapılacak akaryakıt satışlarında belge düzeni de 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğ ile belirlendi.

TTB ÜCRETİ NE KADAR?

TTB'lerin fiyatı, yetkili firmalara göre değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak, TTB fiyatı yaklaşık 250 TL civarında.

Kaynak: HABER MERKEZİ