Çivril’de üretilen meşe ve çiçek balı soğuk kış günlerinde şifa deposu olarak büyük rağbet görüyor.

Cabar mahallesinde yöreye özgü çiçekler ve meşe ağaçlarının özünden üretilen ballar özellikle kış aylarında ilgi görüyor. 25 yıldır bal yetiştiriciliği yapan İzzet Gündüz Cabar mahallesinde üretilen balların kendine has tadı ve aroması olduğunu belirterek “Cabar’da bal, bahar mevsiminde sütleğen çiçeği ile başlar meşe ağacı özü ile sona erer. Bizim bu yörenin balı tadıyla aromasıyla farklıdır ve tercih edilir” dedi.

Cabar mahallesinde çiftçilik ve bal üreticiliği yapan İzzet Gündüz 25 yıl önce hobi olarak başladığı balcılık ve arıcılıkta aldığı eğitimle uzmanlaştığını belirterek “25 yıl önce kendimize yetecek kadar yetiştirmek için bir kovan arı aldık. Sonra eniştemle birlikte Halk Eğitim merkezinde arı yetiştiriciliği kurslarına giderek eğitim aldım. Sonrasında arıyı üretmeyi, bal yapmayı daha bilinçli yapmaya başladım. Şuan 30 kovan arım var. Yıllık 200 kiloya yakın süzme bal üretiyorum. Çiftçilik ve hayvancılığın yanında arıcılık yapıyorum” dedi. Ürettiği balların meşe ağacı ve endemik bitki çiçeklerinden olduğu için rağbet gördüğünü ifade eden Gündüz, “bal deyince insanlar çiçek ve çam balını bilir ama bizim buradaki meşe ağacı çok güzel aroma verir ve içeriğinden dolayı da şifa deposudur. Bu balı yiyen kolay kolay başka bal aramaz” dedi.

Müşterim Hazır, Almak İsteyen Eve Geliyor

Ürettiği balları satmak için Pazar aramadığını belirten Gündüz “yıllar önce bal alıp tadına varan her yıl geliyor. Farklı çiçek ve meşe özü bala hoş bir tat veriyor. Dolayısıyla alan vazgeçmiyor. Her yıl bal süzme işi bitti mi müşterilerim gelir ihtiyacını alır gider. Ben balım var demem. Satacağım diye pazar ya da müşteri aramam” dedi.

Önce Çiçeklerden Sonra Meşe Ağaçlarından

Şubat ayı ile birlikte arıların sütleğen çiçeklerinden polen toplamaya başladığını belirten İzzet Gündüz “kışın gidişine göre Şubat sonu gibi arı kovandan çıkar, sütleğen ve yöreye özgü çiçeklerden polen toplar. Ağustos Eylül ayına kadar çiçek ve meşe ağaçlarından topladığı polenlerle bal yapar. Sonra havalar soğumaya başlayınca kış hazırlıklarına başlar. Bizde peteklerden bal süzer propolis toplarız. Her kovanda arının kışlık ihtiyacı kadar balı bırakır geri kalanı hasat eder kavanozlarız” dedi.

Kışın Satışlar Hızlı Oluyor

Ekim, Kasım aylarında tüketicilerin bal almaya geldiğini belirten İzzet Gündüz “havalar soğuduğu zaman insanlar daha çok bal almak istiyor. Kışın şifa deposu olarak balı her alanda kullanıyorlar. Çay olarak tüketenlerle birlikte özellikle okul çağındaki çocuklar için kahvaltının vazgeçilmezi olduğu için Aralık ve Ocak aylarında ballar tükeniyor” dedi.

Talep çok olmasına rağmen arı ve kovan sayısını arttırmayı düşünmediğini ifade eden Gündüz “yapsam 1 ton bal satılır ama benim asıl işim çiftçilik ve hayvancılık. Arıya kendi ihtiyacım için başladım 30 kovan kadar oldu. İsteyen çok ama daha fazla kovan yapmak istemiyorum. Her yıl 200 kilo kadar süzme bal üretiyorum gelenlere evimden satıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi