Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Akdağlar Çakıroluk mevkiindeki sulak alanda bulunan Tavas Kurbağası (Rana tavasensis) 1960 yılında Prof. Dr. İbrahim Baran tarafından keşfedildi. Daha 20 yaşındayken endemik bir tür keşfeden İbrahim Baran, endemik olan bu türe 'Rana Tavasensiz' yani 'Tavas Kurbağası' ismini verdi.

KAYMAKAM HASAN AKBULUT KADIN MUHTARLARI ZİYARET ETTİ KAYMAKAM HASAN AKBULUT KADIN MUHTARLARI ZİYARET ETTİ

Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyeleri Zooloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Düşen, Botanik ve Sistem Uzmanı Prof. Dr. Olcay Düşen ile Ekolog Prof. Dr. Eyüp Başkale, 50 yıl sonra 2010 yılında bölgeyi tekrar inceledi. Yapılan çalışmalar sonucunda, Tavas Kurbağası olarak adlandırılan endemik türün sayısının çok azaldığı tespit edildi.

Bu Kurbağa Sadece Denizli’de Yaşıyor! 3

Tavas Kurbağası Korumaya Alındı

Dünya Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) de gerçekleştirdiği çalışmadan sonra yayınladığı bildiride, Tavas Kurbağasının neslinin tükenmek üzere olduğunu açıkladı. Akdağlar'da 10 dekar sulak alanda yaşayan 100'e yakın endemik canlı türünü korumak için akademisyenler 2019 yılında çalışmaya başladı. Kurbağaların korunması ve neslinin yaşatılabilmesi için Pamukkale Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğinde yeni bir eylem planı hazırlandı. Plan kapsamında, ilk olarak bölgeye tabelalar asıldı. Bundan sonra ise, kurbağaların yaşadığı alan tel örgülerle kapatılarak, hayvanlar korumaya alındı.

Bu Kurbağa Sadece Denizli’de Yaşıyor! 2

Kurbağaların yaşadığı bölgede incelemelerde bulunan uzmanlar, bölgede çok sayıda av tüfeği fişekleri ile piknik malzemesi atıkları bulduklarını bildirdi.  Bir diğer yandan, off-road ve motokros araçlarla bölgeye gelenlerin, kurbağaların yaşam alanlarına zarar verdiklerini görüldü.

Bu Kurbağa Sadece Denizli’de Yaşıyor!

“Önemli Borçlarımızdan Birisidir“

Tavas Kurbağası ve bölgedeki diğer endemik türleri korumaya çalışan uzmanlar, 5 yıllık bir izleme planı yaptılar. Belirli aralıklarla Tavas Kurbağasının üreme ve sayımlarını gerçekleştiriyorlar. Koruma altına alındıktan sonra kurbağaların oranına artış yaşanmaya başladı. Doğayı ve kurbağaları tehlikeye atan tüm aktivitelerden bölgeyi korumaya çalışan uzmanlar, “Amacımız, bu türü bir sonraki kuşaklara aktarmaktır. Bu bizim ülkemize olan en önemli borçlarımızdan birisidir” dedi.