Partisinin Uyuşturucu, Uyarıcı ve Madde Bağımlılığına ilişkin verdiği Araştırma Önergesi üzerinde söz alan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, terör örgütlerinin uyuşturucudan aldığı gelirle finans ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.

Türkiye’nin uyuşturucu güzergahı üzerinde bulunduğunu, madde kullanım yaşının ilkokul seviyelerine indiğini belirten Öztürk şunları kaydetti; “Uyuşturucu madde kullanımı bireysel ve toplumsal hayatı tehdit eden, tüm insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerin başında gelmektedir.

Uyuşturucu madde kullanımına bağlı ortaya çıkan zararlar sadece kullanıcı ile sınırlı sağlık sorunlarından ibaret değildir. Çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevresine ve dolayısıyla toplumun tamamına yansıyan adli, sosyal ve ekonomik problemleri de beraberinde getirmektedir.

Ülkemiz coğrafi konumu ve genç nüfusu ile uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeler arasındadır. Türkiye gerek Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin kaçakçılığında gerekse Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu kaçakçılığında transit geçit ve hedef bir ülkedir. Eroin Avrupa’ya dört ana kaçakçılık rotası üzerinden gitmektedir. Ülkemiz bu kapsamda son derece önemli bir güzergah olan Balkan rotası üzerinde olmakla birlikte bu rotanın Suriye ve Irak’ı da kapsayan bir yan rotası daha ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni de Türkiye’nin izlediği göç politikasının acı bir yansımasıdır.

Uyuşturucu ticareti özellikle geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısından itibaren menfaat şebekesi için bir rant, terörizm için finans kaynağı, uluslar arası ideolojilerde araç ve hedeftir.

Ülkemizde ne yazık ki sosyal medyanın yaygınlaşması, bireysel yalnızlaşma en çok da gençleri etkilemekte, madde kullanım yaşı ve bağımlılık ilkokul seviyelerine kadar inebilmektedir. Bu konuda veriler tehlikenin boyutunun ne kadar büyük olduğu acı gerçeğini ortaya koymaktadır. 11-12 hatta 10 yaşında bile madde bağımlılığı için hastaneye getirilen çocuklarımız var. Sadece 2017 yılında maddeye bağlı ölüm nedeni ile 14 yaşında üç evladımız hayatını kaybetmiştir. Sentetik uyuşturucu kullanımı ile ilgili verilerde Avrupa ülkeleri arasında 1. sıradayız. Sentetik uyuşturucunun bu kadar yaygınlaşmasının nedeni ise diğerlerinden ucuz olması. Artık uyuşturucu tacirleri sadece zenginlere değil fakir fukaraya da göz dikmiş durumda. Bu çok ciddi bir sorun. Gençlerimiz tehdit altında. Ülkemizin geleceği tehdit altında.

Uyuşturucu ile mücadele için müstakil bir kurumun oluşturulması ve bu kurumun diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışması çok önemli bir adım olacaktır.”

Editör: Haber Merkezi