2019-2020 Eğitim- Öğretim Yılının başlaması, her okulda ayrı olarak uygulanan zorunlu kıyafet giyilmesi ile ilgili gelen şikayetlere kayıtsız kalmayan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk meclise soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na “Zorunlu Okul Kıyafetleri” konusunda verdiği soru önergesinde Öztürk ucuza alınabilecek okul kıyafetlerinin pahalıya alınmasının velilere zorunlu kılındığı ve buralardan kişisel gelir elde edilip edilmediği sorularını da sordu.

Öztürk; “İşini hakkıyla yapmaya gayret gösteren okul müdürleri, “zorunlu kıyafetleri belirli mağazalardan aldırarak gelir elde ediyor” iddiasından rahatsız olmakta ve zan altında kalmaktadır.

OKUL MÜDÜRLERİ EK GELİR Mİ ELDE EDİYOR?

Aynı şekilde, okul kıyafeti satan işletmeler de, okulun gösterdiği birkaç yerden alışveriş yapma zorunluluğundan dolayı tekelleşme olduğu için fiyatların yükseldiğini ifade etmektedir.” dedi.

Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk “Zorunlu Okul Kıyafetleri” ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıtlamasını istediği soruları şöyle sıraladı;

“1- İlk ve orta öğretim okullarında uygulanan zorunlu kıyafet seçimine hangi merci karar vermektedir?

2- İlk ve orta öğretim okullarında seçilen kıyafetlerin hangi mağazalarda satılacağına hangi merci karar vermektedir?

3- Okul yöneticilerinin seçilen kıyafetin alınması konusunda bazı mağazaları tercih ederek okul için kullanılmak üzere ve/veya kişisel gelir elde ettiği iddiası doğru mudur?

4- Eşofman vb. gibi beden eğitimi dersinde tek tip spor kıyafeti zorunluluğu olmamasına rağmen, bazı okullarımızda bu dayatmaların yapıldığı iddiası doğru mudur? Velileri ek mali yükten kurtarmak adına, okul yönetimlerine bu konuda uyarıda bulunulması düşünülmekte midir?

5- Bakanlığınız bu konuda gelen şikayetlere nasıl bir işlem yapmaktadır? Bu şikayetlerin giderilmesi için nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

6- Serbest alımda daha ucuza mal olabilecek okul kıyafetinin, zorunlu olarak belirli mağazalardan alınması nedeniyle daha pahalı satılmasının önüne geçmek üzere bir yaptırım getirilmesi düşünülmekte midir?

7- Okul kıyafetlerinin hemen her eğitim-öğretim döneminde değiştirilmesinin önüne geçmek için okul yönetimleri uyarılmakta mıdır?”

Editör: Haber Merkezi