Emekli esnaf Ahmet Kaçar, 60 senedir bozulmadan günümüze kadar gelen ve altından üç tane yol geçen Dere Cami’yi görenleri kendine hayran bıraktığını söyledi.

Dere Mahallesi’nde yaşayan 67 yaşındaki Emekli esnaf Ahmet Kaçar, Dere Cami hakkında şu bilgileri verdi: “ Ben 7-8 yaşlarında iken bu cami tamirat geçirdi. Köylülerin dayanışmasıyla Dere Cami restorasyon geçirdi. Daha sonra 10 sene önce gereken tamiratlar tekrar yapıldı. Geçmişte nüfus kalabalıktı. Daha sonra göç ettiler. Bu mahalle Dere Mahallesi olarak geçerdi. Cami 60 yıldır hiç bozulmadan bu günlere geldi. Camiye restorasyon yapılırken direkler hiç bozulmadı. Sadece boyası yapıldı. O yüzden direkler tarihi direktir. Ben kendimi bildim bileli bu caminin altı açıktır. Altında üç tane yol vardır. Altından arabalar gelip geçer.”

O MAHALLE’DE BÖYLE BAŞKA CAMİ YOK

“SU SESİ HUZUR VERİYOR”

Çeşmeden akan suyun insanları mest ettiğini söyleyen Kaçar; “Caminin altında bulunan çeşme tarihi bir çeşmedir. İçme suyu şebekesi döşenirken diğer çeşmeler kapatılmış ama bu çeşme kapatılmamış. Bozulmadan günümüze kadar gelen bu çeşmenin suyu şelaleden buraya ulaşıyor. Ayrıca caminin altı açık olunca göl tarafından gelen akyel olarak adlandırılan güzel bir rüzgar eser. Bu su aktıkça bize huzur veriyor. Diğer mahallelerdeki camilere namaza gittiğimiz zaman nasıl kulağı duymayan insan tuhaf oluyorsa bizde öyle oluyoruz. Bu su bize namaz kılarken huzur veriyor. İnsanı sesiyle mest ediyor. ”şeklinde konuştu.

Kaçar, caminin adını mahalleden aldığını belirterek; “Caminin isminin Dere Cami olmasının sebebi ise şelaleden buraya kadar olan yer dere havzası olarak geçer. Ayrı mahalle oluşumu nedeniyle çanağa benzediği için Dere Cami koyulmuş da olabilir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi