Nafaka yükümlüsünün nafaka ödemesini gerektiren koşulların ortadan kalktığını öğrendiğinde sorduğu ilk soru nafaka nasıl iptal edilir olmaktadır. Nafaka nasıl iptal edilir sorusunu ise nafaka iptal davası cevaplandıracaktır. Nafaka, taraflardan birinin boşanma sebebiyle yoksulluğa düşmesinden dolayı ödenmektedir. Geçimini sağlayamayacak kadar maddi güçlük çeken nafaka alacaklısının maddi durumunda değişiklik meydana gelmesi halinde nafakanın kaldırılması davası açılabilecektir. Bu dava aynı zamanda nafaka yükümlüsünün sosyal ve ekonomik şartlarındaki değişim sebebiyle de açılabilmektedir. Bu anlamda nafaka alacaklısının ekonomik güçlükten çıkması halinde nafakanın kaldırılması davası açılabilecektir. Aynı şekilde iş kazası geçiren nafaka yükümlüsünün bedensel zarara uğraması dolayısıyla çalışamaz hale gelmesi durumunda ekonomik durumunda değişiklik olacaktır.
Bu halde kendi geçimini sağlayamayacak olan bir kimsenin bir başkasına nafaka ödemesi söz konusu olmayacaktır. Nafaka İptal Davası kapsamında iştirak nafakası ise çocuğun reşit olması ile eğitim hayatını sonlandırması halinde son bulacaktır. Örnekleme yoluyla sayılan bu hallerde nafaka yükümlüsü nafakanın kaldırılması amacıyla mahkemeye başvurarak dava açabilecektir.
Nafakanın kaldırılması davası açmak için nafaka yükümlüsü Aile Mahkemesine veya Aile Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile başvurarak gerekli harç ve masrafları yatırmalıdır. Dava dilekçesinde nafakanın kaldırılması talebini destekleyici gerekçelerin anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir.
Nafaka Kaldırma Davası İçin Hangi Delillere İhtiyaç Duyulur?
Nafaka Kaldırma Davası nafaka yükümlüsü lehine sonuçlanması için davacının her türlü kesin ve takdiri delil ile iddiasını desteklemesi elzemdir. Davacı nafakanın kaldırılması için iddia ettiği sebepleri dava dilekçesinde belirtmeli ve bu iddiasını tanık beyanları, ikrar gibi deliller ile ispat etmelidir. Bu anlamda uygulamada en sık karşılaşılan örnek eşin evliymiş gibi yaşamasıdır. Zira boşanmadan sonra nafaka alan tarafın yeniden evlenmesi halinde nafaka alacağı kesilecektir. Nafaka İptal Davası kapsamında Alacaklı taraf bu sebeple mevcut ekonomik durumunu iyileştiren ilişkiyi belki yıllarca nişanlı kalarak belki de birlikte yaşamak suretiyle evlenmeden devam ettirmektedir. Bir başkasıyla ilişkisi bulunup nafaka almaya devam etmek amacıyla eşin evliymiş gibi yaşamasının kanıtlanması gerekecektir.