Aile arasında tartışma konusu olabilecek durumlardan bir tanesi olan miras konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Mal sahibi olan birçok ebeveynin, çocukları ile olan farklı ilişkilerini miras kararlarına da yansıtması ve mal varlıklarını evlatları arasında farklı oranlarda paylaştırması aile içinde ayrışmalara neden olabiliyor. Mirasları çocukları arasında eşit dağıtmayan anne ve babalar için dikkat çeken bir karar alındı.

Eşit Bölünmeyen Miras Mahkemeden Dönecek

Türk Medeni Kanunu'na göre, ebeveynler kendilerine ait olan mülklerin tapusunu, istedikleri evlatlarına devredebilme hakkına sahip. Bu nedenle bir anne ya da babanın, evlatlarının arasında eşit olmayacak şekilde pay dağılımı yapmasına kanuni bir engel bulunmamakta.

Ancak, söz konusu mülkleri miras bırakan anne ya da babanın vefatından sonra durumlar değişiyor. Bu tür miras davalarında zaman aşımı olmaması nedeniyle, söz konusu devir işleminin üzerinden 50 yıl bile geçmiş olsa, anne ya da babanın vefatı halinde miras, yeniden tüm kardeşler arasında eşit bölüşülmek zorunda.

Bu nedenle söz konusu uygulamadan kaçmak için bazı evlatlar, anne ya da babaları hayattayken üzerlerine aldıkları taşınmazları satma yoluna gidebiliyor. Böyle bir durumda ise vefat sonrasında mahkeme, satıştan elde edilen gelirden kardeşlere herhangi bir pay verilmesini öngörmemekte.

Çiftlik Bank Davasında Mehmet Aydın Mağduriyeti Gidermek İstiyor Çiftlik Bank Davasında Mehmet Aydın Mağduriyeti Gidermek İstiyor

Miras Dagiliminda Yeni Gelisme Evlat Ayrimciligi Kalkacak Mi1

Yıllar Sonra Evinizden Olabilirsiniz

Kardeşlerden biri, baba ya da anneyi ikna ederek mülklerini kendi üzerine geçirse bile, taşınmazları devir eden kişinin vefat etmesi halinde kardeşler dava açarak kendi paylarını geri alma hakkına sahip.

Devir işleminin üzerinden 50 yıl dahi geçmiş olsa, bu tür davalara zaman aşımı uygulanmaması nedeniyle haksızlığa uğradığını düşünen evlat, asliye hukuk mahkemelerine başvurarak miras hakkını geri alabiliyor.