Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de şubat ayında kartla gerçekleştirilen ödemelerle toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artış gösterdi. Bu veriler ışığında, son 1 yılda gerçekleştirilen ödemelerin tutarı 1 trilyon lirayı geçti. Toplam kredi kartı sayısı ise 120 milyonu aştı. Geçtiğimiz 2023 yılının Şubat ayı verileri ve bu yılın Şubat ayı verileri karşılaştırıldığında ise kredi kartı sayısında yüzde 18’lik bir artış yaşandı.

18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı 18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı

“Fiyatlar Yükselmeye Devam Ediyor”

Kredi kartları hakkında açıklamada bulunan uzmanlar, “Dar gelirli ve orta gelirlinin maaşları sabit kalırken fiyatlar yükselmeye devam ediyor. İki aylık enflasyon yüzde 11 civarında gerçekleşti. Kişiler kredi kartı harcamaları ile birlikte sabit geliri üzerinden aynı mal kalemlerini almaya çalışıyor” dedi.

“Asıl Neden Enflasyonist Ortamdır”

Yaşananların enflasyon temelli olduğundan bahseden ve kişilerin kredi kartları limitlerinin geliri ile orantılı olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “Zorunlu gıda ihtiyaçları haricinde kişiler enflasyonist ortamdan dolayı ilerdeki bir ihtiyacını şimdiden almak istiyor. Asıl neden enflasyonist ortamdır. Bazı galeriler araç satışında dahi kredi kartlarına 12 aylık taksit yapma noktasına geldi. Kredi kartlarında bir limit artışı söz konusu. Bazen bankalar size sormadan aldığınız paraya göre kredi kartı limitlerini hızlı bir şekilde yükseltebiliyor. Şu anda kredilere erişim sıkıntılı olduğu için kredi kartlarına taksit yapabilen iş yerleri bunu kullanabiliyor. Kişilerin gelirine uyumlu olmayan kredi kartı limitleri fazla harcamaya teşvik ediyor diyebiliriz. Bunun önüne geçebilmek adına kişilerin kredi kartları limitlerinin geliri ile orantılı olmalıdır” dedi.