Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira ödemelerinin şeklinin nasıl olması gerektiği yasalar çerçevesinde belirlenir. Yasaya göre kiracı eğer 500 TL’den fazla kira ödemiyorsa bunu elden verebiliyorlar. Ancak bilindiği üzere bu fiyata da kiralık ev kalmadığı için tüm kiraların banka üzerinden ödeniyor. Bu kurala uymayanları  bazı kötü yaptırımlar bekliyor.

SADE AMA GÖRKEMLİ BİR DÜĞÜN OLDU SADE AMA GÖRKEMLİ BİR DÜĞÜN OLDU

ELDEN KİRA VERİLMEMESİNİN NEDENİ VERGİ KAÇAĞINI ÖNLEMEK

Elden kira vermenin mantıksal olarak zararlı bir durumu olmasada, bu devlet için büyük bir problemdir. Elden verilen kiralarda devlet vergi geliri kazanamamaktadır. Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu kira gelir vergisinden kaçınarak doğru beyanname vermeyerek veya hiç beyanname vermeyerek devletten vergi kaçırabiliyor. Bu vergi gelirinini  tespit etmek için en mantıklı yol  kira ödemelerinin bankadan yapılmasıdır. Elden kira ödemesinin kanunen sınırlandırılmasın ana nedeni budur.

KİRACILARIN BAŞI BELAYA GİREBİLİR

Elden kira ödemesi yapan kiracı olası bir anlaşmazlıkta ev sahibi ile davalık olabiliyor. Ev sahibi yapılmış kira ödemelerini inkar edip kiracıyı hem evden çıkarıyor hem de öddenmiş olan kiraların yeniden ödenmesini isteyebiliyor. Bu durumla karşılaşan kiracılar zor durumda kalıyorlar. Hem evlerinden çıkarılıyorlar hem de hiç ödememesi gereken kirayı ev sahibine kanun zoruyla ödüyorlar. Peki bu duruma düşmemek için ne yapılmalı?

ŞAHİT YA DA BELGE MUTLAKA GEREKLİ

Ev sahibi elden kira ödemesi isteme konusunda sürekli ısrar edebilir. Kiracılar evden çıkarılmamak için bazen buna boyun eğmek zorunda kalıyor. Kira ödemesini mutlaka elden isteyen bir ev sahibiniz varsa, kirayı öderken mutlaka yanınızda bir şahit bulundurun. Mümkünse kiranın ödendiğine dair yazılı bir belge almanız da işinizi garantiye alır. Bu belgede ev sahibine hangi ayın kirasının ödendiği açık bir şekilde yazılıp ev sahibinden imza alınırsa bunlar da olası bir  mahkeme sürecinde kiracıların işine yarayabilir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ