Uzun bir süredir karamsar bir ruh halinde iseniz özgüveninizi ve öz saygınızı yitirdiğinizi fark ediyorsanız bunun sebebi distimi bozukluk olabilir.
Distimi Nedir?
Uzun süredir devam eden ve artık kalıcı hale gelmiş bir depresyon çeşidi olan distimi, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Distimi yaşayan kişilerde, bilinen depresyonlarda görülen tüm semptomların tamamı görünür. En belirgin fark ise çok uzun süre boyunca devam eder. Kronik hale gelen bu hastalığa sahipseniz, okulda arkadaşlarınızla kurduğunuz iletişim; aile ve arkadaşlık ilişkileriniz de bundan etkilenebilir.
Distimi mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasındaki genel sebepler genellikle genetik faktörler, nörolojik bozukluklar, çocuklukta; ergenlikte ya da yetişkinlik döneminde yaşanan travmatik olay ve durumlardır. Yaşanılan rahatsızlığın ilk ortaya çıktığı zamanda tedavi edilmemesi, rahatsızlığın derinleşmesine ve daha yerleşik hissettirmesine neden olur.
Bu Belirtiler Varsa Distimiyi Dikkate Alın!
Herkes, bazı zor zamanlarda daha stresli ve gergin bir yapıda olabilir. Kendimizi çaresiz ve yalnız hissedebiliriz. Aşırıya kaçılmadığı sürece bu durum yaşamda olağandır. Ancak bu durumdan kurtulamıyorsanız, bu ciddi bir sorundur.
Bu hastalığı yaşayan herkeste aynı şekilde görülmese de, semptomların hemen hepsi zamanla değişiklik göstererek mutlaka görülür. En belirgin Distimi belirtileri ise 5 tanedir. Kronik depresyon, iştahsızlık ya da aşırı iştah hali, özgüven eksikliği, uykusuzluk ya da aşırı uyku hali ve kararsızlık.
- Kalıcı Depresyon Hali
En önemli belirtilerinden olan bu durumun uzun süren devamlılığı, kalıcı hale gelmiş olmasıdır.
Uzun bir süredir gergin ve üzüntülü bir ruh hali geçiriyorsanız kalıcı depresyon sürecine girmiş olabilirsiniz.
- İştahsızlık ve Aşırı İştah
Gün içerisinde aç olmasanız bile sürekli yemek yemek istiyor ya da açken bile yemek yiyemiyorsanız bunun sebebi Distimi olabilir.
Yaşanılan olumsuz ruh halini bastırmak adına daha fazla yemek yemeye yönelmiş olabilirsiniz ya da bu durum iştahsız hissetmenize neden olabilir.
- Öz Güven Eksikliği
En genel belirtilerden biri de zamanla azalan öz güven ve öz saygı eksikliğidir. Kaygılı ve umutsuz ruh halinin devamında kişi bir çıkmaza sürüklenebilir.
- Uykusuzluk ve Aşırı Uyku Hali
Eğer uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız ya da kendinizi gün içerisinde sürekli bitkin ve uykusuz hissediyorsanız bunun birçok nedeni olabilir ancak Distimi şüphesi de akla gelebilir.
Eğer günlük hayatınızdaki en basit aktiviteleri bile gerçekleştiremez halde kalacak şekilde bir uyku ile karşı karşıyaysanız buna göre bir önlem almanızda fayda var.
- Kararsızlık
Konsantrasyon eksikliği ya da bir durum karşısında verilmesi gereken tepkinin verilememesinin süreklilik kazanmış bir kararsızlık hali de distiminin temel belirtilerindendir. Hangi kıyafeti alacağına ya da hangi yemeği yiyeceğine karar verememek son derece insani bir durumdur ve hayatı boyunca herkesin başına gelmiştir. Sözü edilen kararsızlık ise en küçük seçimlerde bile kendisini gösterebilen türden olduğu söylenebilir.
Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmediği takdirde hayatı birçok yönden zorlaştıran distiminin tedavisi nasıl yapılabilir?
Bu problemin en temel tanı kısmı gerekten uzun bir süredir devam ediyor olmasından emin olmaktan geçer. Yetişkin, çocuk ve gençlerde süresi fark etse de sürenin uzunluğu esastır.
Yetişkinseniz ve distimi belirtileri en az iki yıldır günün büyük oranında peşinizde ise bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Çocuk ve gençlerde bu durum en az bir yıl olarak gözlemlenebilir.
İlaçlar ve konuşma terapisi ile devam eden tedavi sürecinde başarı oranını arttıran şey istektir.
Tedavi sürecinde duyu ve düşüncelerini açık ve net bir şekilde ifade ettiğinizde psikoloğunuzun etki oranı artacaktır. Bu sırada sizde duygularınızla başa çıkmayı ve bedeninizin gösterdiği semptomları hafifletmeyi başarabilirsiniz.
Kendinize olan inancınızın da etkisinin büyük olduğunu unutmayın.
Distimi kronik bir rahatsızlık olması sebebi ile bazı insanlarda tamamen iyileşmesinin mümkün olmaması durumu ortaya çıkabilir. Uzmanlar bu konuda sizleri yönlendirir. Konuşma terapilerinin önemi bunun içindir.