Çivril Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı ikinci birleşim birinci oturumu yapıldı. Mayıs Ayı meclis toplantısı Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Niyazi Vural, muhalefetin sorularını umursamaz şekilde dinlediği dikkatlerden kaçmadı.

BİZİM VERİLEMEYECEK BİR HESABIMIZ YOK

Başkan Niyazi Vural, muhalefetin verdiği soru önergesinde camız süt satışı ve süt verimi ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Vural; “Çivril Belediyesi Kent Hizmetleri şirketinin camız çiftliği mevcuttur. Çivril Belediyesinin şirketi aracılığıyla bu camızlar sütleri satılıyor. Bu sütlerin kime satıldığı, isim isim belirtilmesi mümkün değildir. Camızların kontrolünü veterinerlerimiz yapıyor. Ayrıca Belediyenin veterinerlerinin Çivril’deki hayvancılık yapan bütün işletme sahiplerine anında kamu hizmet sunma gibi bir yükümlülüğü de var. Bu hizmetlerini de bu yükümlülük çerçevesinde değerlendiriyoruz. Yapılan her hizmetin altında belediyenin şirketinin zarar etmesin diye belediyenin veterinerleri de bu şirkete hizmet verebilir. Her şey de ineğin altında buzağı aramanızı anlamış değilim. Burada süt satışı yapılıyor ve son bildiğimiz rakamlara göre 40 litre kadar süt verimi var. Bizim verilemeyecek bir hesabımız yok. Biz bu konuda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz ”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Grup Başkan Vekili Tunay Yazıcı gündemin birinci maddesi komisyon raporuna ilişkin söz aldı.

RAKAMLAR BİRBİRİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR

Grup Başkan Vekili Tunay Yazıcı, her zamanki gibi hesap cetvelini analiz ederek iyi bir çalışma yaptığını umduklarını belirterek; “yapmış olduğunuz çalışmalar neticesinde özellikle rakamların birbiri ile örtüşmediğini yine gördük. Çevre Koruma Müdürlüğüne bütçeden para ayrılmıyor. 678.183 TL para harcanmış. Para ayrılmadığı halde bu kadar miktar para harcaması yapılmış. Muhtarlık işleri müdürlüğünde hiç para harcanmamış. Ama bütçeden de 134 bin TL para ayrılıyor. Ayrılan bu para neden hizmetlerde kullanılmadı. Tarımsal Hizmetler müdürlüğü bütçede 959 bin TL para ayrılmış. Sadece 19 bin 500 TL hizmet verilmiş. Arada çok büyük bir fark gözüküyor. Neyi planladınız da neyi yapmadınız. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 385 bin TL hizmet planlanmış ama karşılığı olarak 155 bin TL para harcanmış. Burada çok söylenecek şeyler var ama gördüğüm kadarıyla rakamlar birbiri ile örtüşmüyor. Değerli meclis üyesi arkadaşlarım hepinizi çok iyi anlıyorum ve aynı duyguları da paylaştığımızı düşünüyorum. Meclis üyeleri olarak hepimizin halkımızın vergilerini korumak ve namusluca harcamak bizimde bu meclisinde namus borcudur ”diye konuştu.

PARA AKTARIMI YAPILIRKEN NEDEN MECLİS KARARI ALINMADI

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) meclis üyesi Semih Dere, iki farklı birimde para aktarımı yapılırken neden meclis kararı alınmadığını vurgulayarak; ”Fen işleri Müdürlüğümüzün bütçesine ayrılan toplam 16 milyon 635 bin lira olmasına karşın toplam ödenen bütçe gideri 23 milyon 781 bin 582 lira olmuştur. Arada oldukça yüksek bir bütçe aktarımı gerçekleşmiştir. Tabloları elimizdeki veriler çerçevesinde incelediğimizde de bu bütçe aktarımının da maliyeti mali hizmetler müdürlüğüne verilen akaryakıt alımı için 11 milyon liralık ek bütçeden kaydırıldığı görülmektedir. Bu iki birimimizde para aktarımı yapılması hususunun meclisimizden geçmesi gerekmemekte midir? Meclis kararı gerekli değil midir? Ama meclis kararı gerek görülmemiştir. 11 milyon lira akaryakıt alımı için ihtiyaç alımı söylenmesine karşın mali hizmetler müdürlüğümüzün tablolarına baktığımızda aslında müdürlük içerisinde çözülebilecek 7 milyon 432 bin liralık para varken müdürlük içerisinde çözülmeyip bu para başka birimlere aktarılmış” şeklinde ifade etti.

KANUNA AYKIRI İŞLEM YAPILDI

Mali Hizmetler Müdürü Ercan Koçak, Semih Dere’nin sorusuna meclis kararı almadan para aktarımı yaptıklarını belirterek; “Ödenekleri ay ay takip ediyoruz. Ödenek aktarmalarımız olduğunda meclise getiriyoruz ”dedi. Semih Dere, Ercan Koçak’a birinci fonksiyon üzerinden aktarma yapılıp yapılmadığını sordu. Ercan Koçak, birinci düzey para aktarımı yaptıklarını belirtti. Dere, Koçak’a meclis kararı olmadan mı yaptınız şeklinde tekrar soru yöneltti. Koçak ise, meclis kararı olmadan yıl sonu birinci düzey ödenek aktarması yapmak zorunda kaldık. Bu yaptığımız kanuna aykırı olmuş olabilir ”dedi.

VERGİ GELİRİNDEKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NEDİR

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) meclis üyesi Fatma Akkoyun, vergi gelirinin neden azaldığını sorarak; “Bizim vergilerimiz her yıl fona göre artıyor. Tablolara baktığımızda 2020 yılında vergi gelirinde 10 milyon 105 bin 127 lira iken 2021 yılında 8 milyon 947 bin 318 liraya düşüyor. Vergi gelirleri mantıken her yıl arttığına göre daha da artması gerekmiyor mu? Bu düşüşün sebebi nedir? ”dedi.

PARAMIZ VARKEN SGK BORÇLARI NEDEN ÖDENMEDİ

Vergi dairesinde olan paranın seçim yatırımlarında mı kullanılacağını soran İYİ Parti Grup Başkan Vekili Koray Eren; “Bütçe fazlası 14 milyon 842 bin liradır. Verilen bütçe fazlası belediyenin yeteri kadar çalışmadığını göstermiyor mu? Bu emekli sandığı ve SGK ile ödeme yapılmayan borçlar 7 buçuk milyon civarında görünüyor. Bu paraların ve vergi dairesinde 2 milyon 140 bin TL borçluyken paramız olduğu halde neden ödenmedi. Bu parayı seçim yatırımlarında mı kullanmayı düşünüyorsunuz ”dedi.

GÜNDEMDE OLMAYAN OLAĞANÜSTÜ HARCAMALAR OLABİLİYOR

Belediye Başkanı Niyazi Vural, Tunay Yazıcı’nın konuşmasına ilişkin yaptığı açıklamada; “Muhtarlık işleri, Çevre Koruma Müdürlüğü, İmar Şehircilik Müdürlüğünde ayrılan paraların neden kullanılmadığına ilişkin sorduğu sorusuna, her zaman ifade ettiğimiz gibi bütçe belediyenin bütçesinin esasında bir işletmenin bütçesinden veya ailenin bir bütçesinden farkı olmadığını söyledi. Yıl içerisinde yapacağınız harcamaları belli kalemlere bölüyorsunuz ama nasıl bir ailede sağlık harcaması gündemde yokken bu şekilde olağanüstü çıkan harcamalar ve bütçe kalemleri oluşabiliyor ”dedi.

HEMŞEHRİLERİMİZİN AYAKLARI ÇAMURA DEĞMESİN DİYE HARCAMALAR YAPTIK

Semih Dere’nin konuşmasına ilişkin Başkan Vural, Çivrilli hemşerilerin sağduyusuna güvendiklerini belirterek; “Belediyede bütçe belli kalemlerde ayrılır. İhtiyaç olan kalemlere de aktarım yapılır. 16 milyon Fen işleri harcaması ön görürken 23 milyon Fen işleri harcaması yapmış olabiliriz. Sizin burada ya başkan sen belediyenin hakkını hukukunu savunuyorsun diye teşekkür etmeniz gerekirken her yerden ne bulabiliriz onun derdindesiniz. Biz Çivrilli hemşerilerimizin bir kuruşuna zarar gelmesin diye elimizden geleni yapıyoruz. Harcamalarımızı kısıtlıyoruz. Hemşerilerimizin ayakları çamura değmesin diye harcamalar yapmışız, Pazar yeri yapalım, düğünlerini burada yapsınlar diye temsil tanıtma giderlerimizi buralara aktarmışız ama bunu bile eleştiriyorsunuz. Biz ağzımızla kuş tutsak size yaranma gibi bir şeyimiz yok. Çivril halkının sağduyusuna inanıyoruz ”ifadelerini kullandı.

BELEDİYENİN BORCU 34 MİLYONA DÜŞTÜ

Başkan Vural, göreve geldiklerinde Çivril Belediyesinin 52 milyon civarı bir borcu olduğuna dikkat çekerek, bu aybaşı itibari ile bu borcun 34 milyona düştüğünü söyledi.

Koray Eren’in konuşmasına ilişkin açıklama yapan Başkan Vural, geçmiş döneme ait SGK ve vergi dairesi borçlarının yapılandırıldığını ifade ederek; “Bizim geçmiş dönemlerden gelen vergi dairesi, SGK borçlarımızı yapılandırma yaptık. Onları ödüyoruz. Güncel borçlarımızı da İller Bankasına yazı yazılıp kesinti yapıyor ”dedi.

Komisyon raporuna ilişkin yapılan konuşmaların ardından gündem maddeleri Mayıs ayı meclis toplantısı tamamlandı.
Editör: Haber Merkezi