Çivril de elma üreticisi elmasını satamamaktan dert yanıyor.

Elmaların yenisi çıkmışken eski elmaların henüz satılmamış olması çiftçiye darbe üzerine darbe vuruyor.

Çivril’de bir hal borsası olmaması ve dışarıdan gelen tüccarların düşük fiyat veriyor olması elma üreticisinin yüzünü güldürmezken ilaç, gübre, mazot derken bir de soğuk hava deposunun maliyetleri eklenince elma üreticisinin boynunu bükülüyor.

İlaç, gübre, mazot, toplama maliyetleri hesaba katılmadan sadece ağaçtan toplandıktan sonra kasalama, depo ve işçi gibi maliyetleri 1 liralara ulaşan elma sezonda alıcı bulamayınca soğuk hava depolarına konuldu. Hala alıcı bulamayan elmalar 55-56 kuruş gibi maliyetinin yarı fiyatına meyve suyu fabrikalarına verilmeye başlandı. Depoda beklediği her geçen gün elma üreticisinin hanesine maliyet olarak eklenince çaresiz üretici depo parasını kurtarmak için sağlam elmasını çürüğe veriyor.

İddialara göre Çivril’de sağlam olan 600 ton elma meyve suyu fabrikalarına çürüğe verildi, verilmeye devam ediyor.

ELMA ÜRETİCİSİ KAN AĞLIYOR

PEKİ NE YAPILMALI?

Öncelikle çiftçiler dinlenmeli, sorunlar birinci ağızdan öğrenilmeli diyen elma üreticisi şunları söylüyor; “Kimse bizi dinlemiyor. Fiyatlar üreticiyi kurtaracak şekilde ayarlanmıyor. Biz sabit fiyat garantisi istiyoruz. Bir elma bahçesine 10 bin liraya ilaç atıyorsam diğer bahçeye atana kadar bunun 15 bine yükselmemesini istiyoruz. Gübre desen oda öyle. Mazotu hiç söylemiyorum bile. Bunlara bir çözüm getirilmeli. Her gün yarın zam gelir mi acaba diye kara kara düşünmekten kurtarılmalı çiftçi. Bu gün yan gelirli büyük üreticiler belki günü kurtarıyordur. Onlar belki bu kadar etkilenmiyordur ama bizim gibi küçük üretici kan ağlıyor. İlaççılara borcu olmayan kalmadı. Her sene belki önümüzdeki sene iyi olur umudu ile çalışıp geçen seneden daha zor duruma düşen üreticinin borcu arttı. Bir kaç senedir idare eden esnaf artık ya gübreyi ilacı vermeyi kesti yada icra yoluyla tahsilata başladı. Çiftçinin yüzü gülerse esnafın yüzü güler. Çiftçi para kazanırsa esnaf da kazanır, inşaatçıda kazanır, müteahhitte kazanır ve Çivril kazanır.

Çivril’e hal kurulmasını istiyoruz. Nüfus olarak, toprak olarak bizden çok daha küçük olan Çal’ı yetkililerin örnek almasını istiyoruz. Biz karşıdan vah vah, tüh tüh denmesini değil sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz.

Çal’daki gibi belediyenin ve ziraat odasının bizlere öncülük etmesini istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi