MCT Sigorta sahibi Mehmet Can Tuna Genç Çivril Gazetesinin sorularını yanıtladı.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Çivril doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi ilçemizde tamamladım. Lisans eğitimi için Antalya’ya gittim ve Antalya Akdeniz Üniversitesi işletme bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Üniversitede öğrencilik hayatım devam ederken 2018 yılında sigorta sektöründe çalışmaya başladım. Yani üç senedir sigortacılık sektörünün içerisindeyim. İlk olarak acente çalışanı olarak işe başladım. Daha sonra birkaç büyük sigorta firmasının Antalya ve Ankara’da saha temsilciliği yaptım. Sonrasında 2019 yılında ilk olarak Antalya’da işyerimi açtım. Aslında Antalya ve Çivril şubelerimizi aynı anda açmayı planlamıştım fakat bazı nedenlerden dolayı Çivril şubesini açmamız 2020 yılına sarkmak zorunda kaldı. Antalya’dan da Çivrilli hemşerilerimizle çalışıyorduk o yüzden Çivril şubemizi açmadan da burada belirli bir müşteri portföyümüzü oluşturmuş olduk. Ve en nihayetinde 2020 yılı Aralık ayında Çivrilli hemşerilerimizle buluşmak için acentemizi açtık.

Antalya’daki şubeniz de şu an çalışmaya devam ediyor mu? Ve başka şubeler açmayı düşünüyor musunuz?

Bizim birden fazla şubemiz var. MCT olarak Antalya ve Çivril’de iki tane şubemiz var. Onun dışında daha önceki çalıştığım büyük acentelerde bizim kurduğumuz farklı büyük bir oluşum var. Ankara, İzmir ve Denizli’de üç tane büyük acente ile çalışıyoruz. Onların kimisi ile maddi kimisi ile de teknik anlamda ortaklığımız var. Yani şuan iki tanesi özsermayeli beş tane şubemiz var diyebiliriz.

Neden sigortacılık?

Sigortacılığı seçme nedenim sektörde artan sigorta talebi ve babamın yıllardır muhasebe sektöründe oluşu, buna bağlı olarak belirli bir portföye kolay ulaşabilir oluşumuz sektörü tercihimde önemli rol oynadı. Bunun dışında sektördeki büyüklerimizin tavsiyesi olumlu bir referans oldu . Okuduğum bölümden yılda binlerce kişi mezun oluyor ve müthiş bir işsizlik var. Sektöre girdiğim ilk günden beri kendi işimi yapmak zorunda olduğumun farkındaydım.

Sigortacılık sektörünün geleceğinden bahsediyorsunuz ama artık internetten de herkes sigortasını kendi yaptırabiliyor bu sektörün geleceğini olumsuz etkilemiyor mu?

İnternet çağımızın teknolojisi. Her şeyi internetten almaya başladık. Aslında internetten sigorta yaptırmak birkaç yıldır var olan bir şey. Ama son yıllarda telekomünikasyon şirketleri bile poliçe yapmaya başladı. Gsm firmaları hepsi sektöre farklı isimlerle giriş yaptı. İnternetten poliçe almak da ilk etapta sorun görünmüyor ama geri hizmeti oldukça kötü. Örneğin bir poliçenin iptalinde aylarca uğraşabiliyorsunuz. Kaza yaptığınızda muhatap bulabileceğiniz bir yer yok. Sadece satış için o numaralar çalışıyor. Bizden veya yerel bir acenteden sigorta yaptırdığınızda mutlaka bir muhatap bulursunuz. Masasına oturup sorunu çözebilirsiniz.İnternet sitelerinden gerçek bir hizmeti asla satın alamazsınız şuana kadar olumlu bir referans duymadım. Bizde hizmetle rekabet etmek istiyoruz. Bu konuda iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Yani internetten sigorta olsa bile mesleğin bir geleceği var. Zaten şu an rekabet kasko ve trafik poliçelerinde. Diğer branşlara vatandaşlarımız da internet satıcıları da yönelmiyor. Biz o aradaki pazarı iyi yakalamak istiyoruz. Yangın sigortaları, mesleki sorumluluk sigortaları, nakliyat sigortaları gibi çeşitli branşlarda hizmet vermeyi hedefliyoruz. Zaten Çivril’de şube açmamızın nedeni de biraz bu yönde.

Çivril’de sigortacılık adına eksiklikler var mı?

Çivril’de de var. Denizli’de de var. Aslında ülke genelinde var. Bu sorunları başarabilen sayılı acenteler var. Şu an ilçemizde oldukça fazla soğuk hava deposu var. Bir sürü tarım siloları var. Kimisi yerel kimisi ise ulusal bazlı şirketler. Burada depolama yapıyor. Ve potansiyel oldukça fazla. Fakat çok üzücü bir durum var. Çivril’de aslında hepimizin teknik imkanları buna uygun.Fakat bu işleri 400km, 700 km uzaklıktan gelen diğer illerin sigorta acenteleri yapıyor. Şu ana kadar gördüğüm hiç Çivril’den yapan birisi yok. Bizim amacımız bu tip sigorta hizmetlerini ilçemizde sunmak.

Neden Çivril’deki acenteler bunu yapmıyor?

Birçok nedeni olabilir ,acentelerin politikası bu tür işleri yapmak olmayabilir. Böyle nedenler olabilir. Biz bu eksikliği gidermeyi hedeflediğimiz için buradayız. Bölgedeki soğukhava depoları ve tahıl silolarının sigortalarını yapmayı hedefliyoruz. Teknik açıdan iyi olduğumuzu düşünüyorum. Gerekli donanıma sahibiz. Sorun yaşadığımız konu olursa da zaten bölgele müdürlüklerimizden gerekli desteği alıyoruz.

Bir tek sigorta acenteliğiniz mi var yoksa farklı farklı sigorta firmaları ile de çalışıyor musunuz?

Antalya’da şirketimiz üzerinde 2 acenteliğimiz var. Burada şuan iki sigorta şirketi ile sözleşme imzaladık. 2-3 sigorta şirketi ile de devam eden olumlu görüşmelerimiz var. Onlarla da anlaşma yapacağız. Onların dışında şu an neredeyse faaliyet gösteren bütün şirketlerle çalışıyoruz. Belki ilçemizin daha önce hiç duymadığı kaliteli şirketlerle iş ortaklığımız var.Yani müşteriye uygun hizmeti uygun fiyata vermek temel politikamız.

Son zamanlarda yasalarda değişiklik var mı?

Son zamanlarda yasalarda zaman zaman değişiklikler meydana geliyor yeni yönetmelikler çıkıyor zaten mesleğin ana hatlarını teminat içerikleri gibi geniş bilgiler içeren genel bir sigortacılık kanunumuz var.Sigortalılarımız bu kanuna göre haklarını bilirse aslında daha az mağduriyet yaşamış olacaktır bunun içinde temel bir sigortacılık eğitimi yeterli olacaktır.Yeri gelmişken belirtmek isterim Avrupa ülkelerine nazaran Ülkemizde sigorta primleri çok uygun fiyatlı buna rağmen sigortalanabilirlik oranımız oldukça gerilerde buda sigortanın öneminin ve farkındalığın gelişmesine bağlı olarak şekilleniyor.

Bu mesleği seçmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu sektörde var olabilirler. Şu an Türkiye’de sigortalanabilirlik oranı çok düşük. Bu oranlar değişiklik göstersede hala sigortalanmamış büyük bir kitle var. Bu pazarda meslektaşlarımız sadece trafik ve kasko ile var olmaya çalışıyor. Aslında bir çok branş mevcut örnek vermek gerekirse hekim sorumluluk,mali müşavir sorumluluk sigortası gibi neredeyse bütün mesleklerin sorumluluk sigortaları var. Ki gün geçtikçe bunlar zorunlu hale gelmeye başladı. Zorunlu hale geldikçe de ihtiyaç artıyor. İhtiyaç arttığı zaman da kendini geliştiren acenteler bu pazardan pay alıyor. Geleceği olumlu görüyorum.

Hangi sigortaları yapıyorsunuz?

Şuan lokomotif olarak herkesin bildiği trafik, kasko, mesleki sorumluluk branşı, nakliyat sigortaları, tarım sigortaları, yangın sigortaları, ferdi kaza sigortaları sıkça yaptığımız sigortalar. Onun dışında yabancı sağlık sigortası yapıyoruz. Dask sigortası yapıyoruz. Hekim sorumluluk sigortaları ve kefalet sigortaları yapıyoruz.

Asistans hizmeti veriyor musunuz?

Oldukça ucuz fiyata Asistan hizmeti de veriyoruz. Burada amaç aslında maddi bir getiri sağlamak değil. Bir müşterimiz yolda kaldığı zaman bizi aradığında biz de üzülüyor hemen birini yönlendiriyoruz. En az 300 400 lira gibi parası gidiyor. Biz 60-70 liraya bu işi halletmesini istiyoruz.

İnternetten yapılan sigortalarda da asistan hizmeti var mı?

İnternetten yapılan sigortalarda genelde standart poliçe satın alınır. Bizde zaten trafik sigortası yapınca standart poliçe yaparız. Kimi şirkette içinde asistanlık hizmeti olur kimisinde olmaz. Biz en uygun fiyatı veririz her zaman. İki şirket arasında asistanlı ve asistansız olarak çok fark varsa müşterinin en az cebinden para çıkması için bu tür paketleri öneririz. Sadece yol yardımı olarak düşünülmemesi gerekir. Araçla kaza yapılır hastane masrafları ortaya çıkar, eviniz de bir arıza yaşanır klimanız bozulur veya tesisatınızda bir arıza olur o zaman da bu asistan hizmetlerini kullanabilirsiniz.

Herkes sigorta acentesi olabilir mi?

Hayır, herkes sigorta acentesi olamaz. Bununla ilgili yasal düzenlemeler mevcut. 4 yıllık herhangi bir bölümden mezun olanlar veya iki yıllık sigortacılık bölümünden mezun olanlar sigortacılık yapabilir. Mezun olmak da yetmez. Çünkü SEGEM’in açmış olduğu sınavlarda başarılı olunması gerekir. Daha sonra mesleki deneyim şartları vardır. Mesela 18 ay 24 ay gibi. Bu şartlar yerine getirilip gerekli alt yapı yapıldığında da Hazine müsteşarlığınca yapılan denetim sonrası sigortacılık yapılabilir. Şu an da aşırı derecede yasal olmayan sigortacılık mevcut. Herhangi bir işletme mesela emlakçı şu an sigorta yapabiliyor. Bir galeri sigorta yapabiliyor. Bu yasal değil, hem diğer acentelerin hakkı yenmiş oluyor çünkü ciddi rakamlar ödeniyor bu ruhsatlar için hem de etik olmuyor denebilir.

Genç Çivril Gazetesi olarak Mehmet Can Tuna’ya göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ediyor açmış olduğu yeni işyerinde başarılar diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi