Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketi sonrası gündeme gelen Çivril fay hatları Çivril Belediye meclisinde tartışmaya neden oldu.

Çivril Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında Millet İttifakı meclis üyeleri Başkan Niyazi Vural’a Çivril’deki yapılaşma ve imar affı ile ilgili sorular yönelterek Çivril’in depreme hazır olup olmadığını sordu.

Çivril Belediyesi Mart ayı meclis toplantısına deprem ve imar affı tartışması damga vurdu. Meclis toplantısı öncesi Kahramanmaraş merkezli deprem ile ilgili olarak meclis üyelerine bilgilendirme yapan başkan Niyazi Vural Çivril için çalışmalara başladıklarını belirtti. Deprem öncesi alınacak tedbirlerin yanı sıra deprem sonrası içinde hazırlıklı olunması gerektiğini belirten başkan Vural “Çivril olarak şanslı bir ilçeyiz merkezde her mahallemizde yeterince büyük ve fazla sayıda parkımız var buralar toplanma merkezi olarak değerlendirmek için gerekli fizibiliteyi yapıyoruz” dedi.

Konuşmasında Çivril’de 1999 Gölcük depreminden sonra kat sınırlandırılması getirildiğine dikkat çeken başkan Vural “1999 yılında Gölcük’te yaşanan deprem sonrası Çivril Belediye meclisi ilçe merkezinde kat sınırlandırma kararı almış. O dönem bu kararı alanlardan Allah razı olsun. Çivril’de çok az sayıda 4 katlı binamız var. Kat sınırımız 3’le sınırlı bırakılması bizim için büyük avantaj. Bu deprem gösterdi ki dikey değil yatay yapılaşma deprem bölgesi yerler için en uygun şehirleşme şekli” dedi.

KYK Yurdu Neden Çok Katlı

Başkan Niyazi Vural’ın konuşmasından sonra söz alan İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Elvan Çakmakçı TOKİ ve KYK yurtlarını çok katlı yapıldığına dikkat çekerek “TOKİ’ler beş hatta altı katlı Kızılcasöğüt mahallemize yapılan 400 kişilik Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenci yurdumuz beş katlı buralara neden fazla kat izni verildi” diye sordu.

Çivril’de Aktif Fay yok, Zemin Sıvılaşması Var

İYİ Partili Elvan Çakmakçı’nın sorusuna yanıt veren Başkan Vural, Çivril’de yapılan bazı binaların özel yapı teknikleri kullanılarak yapıldığını belirterek, “KYK yurdumuz ve Üniversite binamız kazık temel teknolojisi ile yapıldı. Buralarda daha öncesinde zemin etüdü yapıldı ve normal temel yerine kazık temel şeklinde yapıların uygun olduğuna karar verilerek inşaatlar bu şekilde yapıldı. TOKİ’lerin olduğu alan ise kayalık ve zemini sağlam bölge. Çivril’de şu anda Maden Tetkik Arama kurumunun raporlarına göre aktif fay hattı yok. Çivril’de sıkıntı zemin sıvılaşması. İnternetten görülen fay hattı çizgileri rakamsal net değer vermekten uzak. Evet, Çivril ve bölgesi depremden etkilenme olasılığı fazla olan bir ilçe ama bu aktif faydan değil zeminden dolayı” dedi.

Editör: Haber Merkezi