Trafik sigortasında yeni dönem uygulamaya girildi. Endekse göre belirlenen prim mayıs ayından itibaren sigortalıların karşısına çıkacak. Yedi yıldır trafik sigortasında araç gruplarına, illere, sürücülerin hasar geçmişine göre primleri Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yani devlet tarafından belirleniyor.

Bu kriterler neticesinde tavan fiyat açıklanıyor, sigorta şirketleri bu tavan fiyatın üzerine sigorta satışı gerçekleştiremiyor. SEDDK, tavan fiyata her ay yapılacak fiyat artış oranını da belirliyor ve şirketler isterlerse bu oranlarda her ay trafik sigortası primini artırabiliyor.

Yeni Uygulamaya Geçildi

2024 yılının başında, sigorta şirketlerine her ay primleri bir önceki aya göre yüzde 5 artırma hakkı tanındı.  Ancak SEDDK yetkisini kullanıp, aylık prim artışlarını hem ocak hem de şubat ayında yüzde 10’a çıkardı. Mart ve nisan aylarında da aylık artışları yüzde 5 olarak açıkladı. Bu uygulama geçen ay yüzde 10, niye gelecek ay yüzde 5, kriter ne gibi soruları da akla getiriyor.

Yeni uygulamayla trafik sigortasında bu dönem kapandı ve hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Yine trafik sigortasında primleri devlet belirleyecek ama aylık fiyat artışları hasar maliyet endeksine göre belirlenecek.

Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj

SEDDK, her ay asgari ücretteki artışa, araç fiyat artış oranına, hasar onarım ve yedek parça fiyatlarındaki değişime göre trafik sigortasında hasar maliyet endeksi belirleyerek açıklayacak.

Bahsi geçen verileri TÜİK açıklıyor. SEDDK da TÜİK’in açıkladığı verilere göre her ay bir endeks oluşturacak. Bu endekse göre de gelecek ayın trafik sigortasındaki prim artışını belirleyecek. Sigorta şirketleri de bu orana göre primlerini arttırabilecek.

Trafik 1

Mayıs Ayında Fiyatlara Yansıtılacak

Uygulama nisan ayı itibariyle başladı. SEDDK oluşturduğu hasar maliyet endeksine göre mayıs ayında trafik sigortasındaki fiyat artışını yüzde 3 olarak netleştirdi. Mayıs ayında sigorta şirketleri yeni endekse göre trafik sigortasının primleri yüzde 3’lük artış yapabilecek.

Editör: Durmuş Özke