Denizli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Süleyman Demirel Çivril ziyaretinde sorularımızı yanıtladı.
Çivril pazar yeri esnaf ziyareti sırasında görüştüğümüz ihracatçı olan Süleyman Demirel çiftçinin nasıl para kazanabileceği, üreticinin elindeki ürünü nasıl yurt dışı pazarda satabileceğine dair çok çarpıcı konulara değindi.

Konuşmasına tarım memleketi olan Çivril’de çiftçinin sorunlarına değinerek başlayan Demirel şunları kaydetti;
“Memleketimizin genel sorunu ekonomi. Hizmetin her yere eşit dağıtılması. Çivril’le ilgili tespit ettiğimiz ana konulardan birisi mevcut tarım üreticisi yani çiftçimizin ürettiği ürünlerle ilgili gerek ihracat pazarına doğrudan ulaşamaması gerek mevcut ürünlerinin muhtelif sebeplerle doğru rakamlarla satılamaması stoklanması. Bunu şöyle açacağım. Örnek veriyorum, çekirdek üretimiyle ilgili çiftçimizin burada önemli yatırımı var. Yani Çivril, Çal bu aradaki Çivril Ovası Baklan Ovası diye tanımlarsak çekirdek üretimi, pancar üretimi, şeftali üretimi, kiraz üretimi bu üretimler yoğun. Çekirdek üretimiyle ilgili çekirdekçiler çekirdeklerini depolarda tutuyor. Çünkü maalesef tarım politikamız olmadığı için ithalat girdisi siyah ithal bir çekirdek türü piyasayı kaplamış durumda. Şimdiden yoğun bir şekilde çekirdek ithal ediliyor ve bizim içerdeki çekirdekçilerimizi öldürdü bu iş. Çin den ithal edilen çekirdeğin hem maliyeti düşük hem de piyasaya çok kolay büyük eller tarafından yüksek tonajlarla ithal edilerek piyasaya arz ediliyor. Bu piyasanın dengesini bozuyor. Hali hazırda çiftçi elindeki çekirdeği satamıyor. Çekirdekler ambarlarda depolarda duruyor şuan, bekliyor.
Beni izleyen, dinleyen çiftçimiz bunun farkındadır. Çekirdek, kiraz, şeftali ve benzeri her ne üretim ürünü varsa Türkiye’de bizim yapamadığımız ihracat pazarına doğru çiftçinin bu ürünlerinin ulaştırmasının altyapısını biz Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağız.
Efendim, yerel yönetimin konusu mudur bu?
Efendim, insanı ilgilendiren her şey, çiftçiyi ilgilendiren her şey belediyenin, köylüyü ilgilendiren her şey belediyenin konusudur.
Nasıl öğrencilere belediye yıllardır burs vermişse o ilgilendiriyor mu ilgilendiriyor bu konuda bizim konumuzdur.

SÜLEYMAN DEMİREL, “SAVAŞA GİRERSEK AÇ KALIRIZ”

ÜRÜNLER İHRAÇ EDİLECEK
Ben ihracatçıyım. Ana konum ihracat. Dünya pazarlarında özellikle yakın pazarlar da Balkan pazarında, Avrupa pazarında ciddi bağlantılarımız var. Biz burada çiftçimizin adını ihracat organizasyonu olarak kurduğumuz çiftçimizin ürünlerini doğrudan pazarlayacak bir yapı oluşturacağız. Bu işin profesyonellerini getirip koyacağız başına. Uluslar arası Pazar oluşturacaklar. Balkanlarda oluşturacaklar, Avrupa da oluşturacaklar, İngiltere de oluşturacaklar, Rusya da oluşturacaklar. Sonra çiftçimiz burada satış yerinde 1 TL’ ye elma satıyorsa farzımuhal konuşuyorum biliyorsunuz rakamlar çok değişkenlik gösteriyor sebze ve meyvede. Bunun Avrupa pazarında, İngiltere de, Almanya da ki satışı 10 Euro, eder 60 lira. Bakın burada 60 kat bir kardan bahsediyorum. Biz şunu yapacağız çiftçimizin onu orada 60 liraya satmasını sağlayacağız. 50 liraya satmasını sağlayacağız. Bunu nasıl yapacağız. Burada bir depo alanı oluşturacağız. Soğuk havamızı oluşturacağız. Çiftçilerimizin kayıtlarını alacağız. Kimin elinde ne kadar malı var, kaliteleri, isimleri, pazara göre hangi pazara uygundur bunları tespit edecek bir ekip İngilizce bilen, Fransızca bilen, İspanyolca bilen dış ticaretçilerimiz bu işin başına oturtacağız. Bunlar ilgili pazarlarda zaten bir ihtiyaçtır. Avrupa pazarında bu işi aracı firmalar zaten vermektedir. Aracıları, firmaları aradan çıkartıp doğrudan çiftçilerimizin satmasını sağlayacağız. Buradan mallar siparişe göre yüklenecek. Frigofrik dediğimiz soğutmalı araçlara gümrükleme işlemlerini de yaptıracağız burada. Zaten gümrük anlamında ben bu konuya hakimim. Biz yıllardır işin içindeyiz. Onların ayağında yerinde gümrükleme işlemlerini yapıp doğrudan hiç zaman kaybetmeden Balkan pazarına iki buçuk gün içinde, İngiltere pazarına beş gün içinde Çivril deki sebzeyi, meyveyi özellikle elmayı, özellikle şeftaliyi, kirazı ulaştıracağız. Bunu yaparsak çiftçimiz doğrudan para kazanacak kimse mağdur olmayacak.
DOĞALGAZ GELMELİ
Bunun yanı sıra Çivril’de doğalgaz sorunu var. Şimdi doğalgazın dışa bağımlılığı var. Bu tip sıkıntıları var doğru. Ancak havanın temiz olması hava kirliliğinin önüne geçmekte ki en kolay yol doğalgaz. Doğalgaz bu anlamda soba yakılan bir yerleşim ile doğalgaz yakılan bir yerleşim yeri arasındaki temiz hava farkı neredeyse %90 oranında bu da önemli bir şey… Allah bize bir kere bir çevre vermiş, Bu çevreyi korumamız lazım. Hepimiz burada yaşıyoruz. Kömürden çıkar karbonmonoksit gazını hep beraber burada teneffüs ediyoruz. Bu gerçekten zararlı. Biliyorsunuz soba zehirlenmelerinden biz bunu çok yaşıyoruz. Rüzgâr biraz ters estiği zaman evin içinde maalesef aileler üç kişi, beş kişi karbonmonoksit zehirlenmesinden ölebiliyorlar. Allah göstermesin, Allah kimseye vermesin. Doğalgaz meselesi bir yatırımındır. Çok zor bir yatırım değildir. Sadece buraya önem vermek Çivril’e önem verirseniz bu yatırımı buraya getirirsiniz. Fazla değil birkaç ay içerisinde bütün evlere bunun ana hatlarından ev dağıtımı yaparsınız ve burada yürürlüğe koyarsınız başlardınız.
ÜRETMEYEN MEMLEKET KALKINAMAZ
Bizim burada bir başka konumuz şeker pancarının vatanıdır bizim buralar. Şeker pancarı çok önemlidir. Biz şimdi şeker fabrikalarını satıyoruz ama. Biz burada bir teşebbüs olarak belediyeler bu tarz iştiraklere girebilir hakları vardır. Biz burada vatandaşımıza bir şeker fabrikası kurabiliriz. Zor bir iş iştir. Kolay değildir. Burada iki yönde bir istihdam sağlama ikincisi pancarının doğru fiyattan alınmasıdır. Hem çiftçinin pancarını satmasıdır hem de iç piyasa için hem de ihracat için önemli bir girdidir. Üretmeyen memleket yükselemez üretmeyen memleket kalkınamaz. Üretmeliyiz. Ne yaparsak yapalım üretmek zorundayız. Ne yapıp şartları oluşturup çiftçilere her türlü desteği verip ve biz yerel seçim konuşuyoruz. Bir yerel yönetim olarak yapabileceklerimiz bellidir. Elbette ki yerel seçimin, elbette ki merkezi hükümetin yapacağı çok konu vardır ama biz burada işten kaçmayıp bizim üzerimize düşen kısmını elimizden gelenin en iyi şekilde yapacağız. Murat başkanım ziyaretlerinde, köy gezilerinde, kahvelerde bunları dillendiriyor.
ÇİVRİL BİR DÜNYA MARKASIDIR
Yine burada sebze meyve üretiminin çok yoğun olduğu Çivril dünya markasıdır. Bir yanıyla elma markasıdır. Bir yanıyla İstanbul Kapalı Çarşıda altıncı markasıdır. Çivril’in öyle bir özelliği vardır. Bunu çoğu insan bilmez. Kapalı Çarşıda bir Çivrilliler vardır Altın ustası, altın tüccarları. İki Çorumlular vardır, Süryanililer vardır diye gider. Çivril’in bir hususiyeti de ben bunu neden söyledim. Çivril merkezi altınla ilgili yapılabilir bir piyasa bir ihracat kanalı bir iş ortamı varsa buranın çok iyi yetiştirdiği iş adamları sanayicileri var. Hadi burada bir altın kompleksi kuralım. Gelin burada da bir üretim diyebileceğiz bir alan oluşturmaya çalışalım. Özel sektörün desteği önemli, işin erbabının desteği önemli.
HAL BORSASI KURULMALI
En önemli konulardan biri biraz önce de söyledik ya elmasıyla ön plana çıkmış ama birçok meyvenin en güzel birinci kalite yetiştiği bir yer olarak Çivril’de bir hal. Biraz önce bahsettiğim ihracat üstü aslında bir hal yapısıyla mümkün. Burada bir hal alt yapısıyla mümkün. Hal borsası ile entegrasyonu gıda borsası bu tesislerin oluşması gerekiyor ki yine söylediğim çiftçimiz kazansız, üreticimiz kazansın diye. Gönül ister mazotun içindeki vergiyi hepten kaldıralım, gönül ister çiftçinin üretim ile ilgili yapacağı her konuda Tarımsal Kalkınmayı Destekleme kurumu gibi kurumlarla belediye olarak iş birliği yapalım. Burada neyi nasıl geliştirebiliriz bunun yolunu açalım. Çünkü gençleri buraya çekmemiz lazım. Çünkü genç nüfus büyükşehirlere kaçıyor. Bir sürü ziraat mühendisimizin olması lazım. Bir sürü veterinerimizin olması lazım. Hayvancılık çok önemli.
KONYA BÜYÜKLÜĞÜNDE HOLLANDA TÜRKİYE’NİN İHRACATINA YAKIN TARIM İHRAC EDİYOR
Bakın dünyanın en gelişmiş ülkeleri bu işleri bırakmıyor. Biz zannediyoruz ki sadece sanayi yapıyorlar, değil efendim. Bugün Hollanda doksan milyar dolar tarım ihracatı yapıyor. Diğer sektörlerde beş yüz milyar dolardır. Yan sanayi de üretiyorlar, makine de üretiyorlar. Ancak en temelde Hollanda Konya büyüklüğünde ki bir ülke Türkiye’nin toplam ihracatına yakın sadece tarım ihracatı yapıyor. Bunun içerisinde markalaşmış. Hollanda’nın türlü türlü peynirleri var. Adamlar bataklığı kumlayarak lale üretiyor. Dünyanın her yerine lale fidesi satıyor. Oysaki biz bunların hepsine şamiliz. Şu ova menderes havzası burası biliyorsunuz. Biz burada o kadar önemli projeler yapabiliriz ki tarım adına burayı sadece tarımla vaat edebiliriz. Hem de memleketimiz açısından yarına dair önemli bir hazırlıktır.
SAVAŞA GİRSEK AÇ KALIRIZ
Allah göstermesin Türkiye yarın bir savaşa girse Allah maazallah. Türkiye’nin bugün buğday rekoltesi geçen yıl için söylüyorum on bir milyon ton buğday üretilmiş, bizim geçen yıl tükettiğimiz on iki milyon ton. Bir milyon ton öyle basit bir şey değil. Allah göstermesin bir savaşa girsek aç kalırız. Depolarımız boş. Dolayısıyla buğday bile çok hayati bir mesele ancak çiftçimiz haklı. Eğer ürettiğini, ürettiği maliyetin altına -ki kar koyması lazım- altında satmak zorunda kalırsa. Çekirdek de maalesef devletin doğru politikasının olmaması sebebiyle dışarıdan gelen çekirdeğe kurban edilirse içerdeki yerli üretici bu adam bir daha bunu eker mi? Doğal olarak çiftçimiz bunu ekmez. Biz çiftçimizin ekmesi için bunu daha iyi yapması için ve bunun bilimsel altyapısına da destek vererek ve bunu organik şartları en iyi şekle getirerek yani tarım ilaçlaması çiftçilik yapanlar bilir benim naçizane hobi anlamında çiftçilik meşgalem var. Her iki dedemde çiftçilik yaptığı için biz tarlalarda büyüdük. Evet, gerçekten belli yerlerde ilaç kullanmak gerekir organik tarım kolay bir şey değildir. Ancak orada iyi niyetle en az zararlıya giden organiğe en yakın bazı lokasyonlarda da tam organik ürünler üretmemiz gerekir. Bunları markalaştırırsak Çivril markası olursa adını Çivril bile koyabiliriz örnek veriyorum. Çivril marka elma.Elma Dünyanın her yerinde Amerika’da Newyork’un bir gölgesinde uzak bir ülke gibi gözüküyor ama elmanın oraya gitmesi de kolay. Teknik olarak bunun hesapları yapılır. Şunu söyleyebiliriz, Avrupa pazarına çok kolay çünkü zaten veriliyor. İngiltere Manchester de Londra da biri markete girdiğinde Çivril marka elma aramaya başladığı gün biz para kazanmaya başlıyoruz, güçleniyoruz demektir. Bunun da altını çiziyorum. (Devam Edecek)