Isparta'da 1 Polis Şehit Oldu! 4 Asker Yaralandı Isparta'da 1 Polis Şehit Oldu! 4 Asker Yaralandı

Türkiye’nin Dünyaca ünlü bol minerale sahip doğal içeceği olan Beypazarı Maden Suyu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından içeriğinde yüksek miktarda bor bulunduğu ve bu durumun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği gerekçesi ile yasakladı.  

Turkiyenin Unlu Icecegi Isvicrede Yasaklandi1

İsviçre hükümeti, Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu. Beypazarı ise geri çağırma işlemine başladı.  

Türkiye’nin en popüler markalarından olan ve doğal yapısı sebebi ile çok tercih edilen markalardan birisi olarak bilinen Beypazarı, İsviçre tarafından gıda güvenliği sebebi ile yasaklandı.  

Turkiyenin Unlu Icecegi Isvicrede Yasaklandi4

"Yüksek Miktarda Bor Bulunuyor, Tüketmeyin!” 

Yapılan açıklamada, doğada bol miktarda bulunan bor elementinin, çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanıldığı ve bor mineralinin başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücuttaki minerallerin düzenlenmesinde görev aldığı bildirildi. Ancak yüksek miktarda tüketildiğinde insan sağlığı için zararının altı çizilirken, bu markaya ait sodanın tüketilmemesi gerektiği ifade edildi. 

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, "Kamuoyuna uyarı: Beypazarı marka maden suyunda aşırı bor içeriği" başlığıyla yayınladığı uyarıda şu ifadelere yer verdi: 

"Bern, 15 Nisan 2024 - Yapılan resmi inceleme kapsamında Beypazarı markalı maden suyunda aşırı bor içeriği tespit edildi. Sağlık riski göz ardı edilemez. Federal Gıda Güvenliği ve Veteriner İşleri Dairesi (BLV), etkilenen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye ediyor. BAK-SAN GmbH şirketi, etkilenen ürünü derhal satıştan çekti ve geri çağırma işlemine başladı." 

Turkiyenin Unlu Icecegi Isvicrede Yasaklandi

Doğurganlığı Etkilediği Düşünülüyor 

Baro yaptığı açıklamada ürünün tehlikelerinden bahsederken, “"Bor elementi doğal olarak yer altı suyunda ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da bulunur. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez” dedi.  

Editör: Kardelen Başol