8-9 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi 100'ün üzerinde ÖSYM görevlisinin soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için 45 gün dış dünyadan izole yaşayacağı kapalı merkezin kapıları açıldı.

YKS başta olmak üzere, sınavların tüm hazırlık süreçlerinin yürütüldüğü kapalı merkezde sınav güvenliği, faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi özel sistemlerin yanı sıra 7/24 emniyet güçlerinin ciddi nöbetleri sayesinde korunuyor.

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi

45 Günlük Sınav Kampı

Sınava hazırlık sürecinde görevli personelin 45 günlük sınav kampı, kapalı merkeze giriş yaptıkları 'kırmızı çizgi' ile başlıyor. Bu çizginin ötesine bir adım geçildiğinde, her ne suretle olursa olsun sınav tamamlanana kadar dış dünyayla iletişim bağı kesiliyor.

Çöpler 45 Gün Sonra Dışarı Çıkartılıyor

Merkezdeki çöp bile soru güvenliği için 45 gün boyunca dışarı çıkarılmıyor. Bu sürede eksi 18 derecede bekletilen çöpler, sınav tamamlandıktan sonra bertaraf ediliyor. Kapalı merkezde kullanılan her türlü müsvedde kağıt veya baskı hatası olan soru kitapçıkları da toz haline getiriliyor. Merkezde, elektrik bağlantı kabloları elektromanyetik dinlemelere karşı filtreleniyor.

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi3

Sınav Evrakları Eloktromekanik Kilitlerle Kilitleniyor

Merkezde günde 200 bin soru kitapçığı basılıyor. Poşetlenerek RFID ile takip edilen kutulara yerleştirilen sınav evrakları, elektromekanik kilitlerle tırlara yüklenerek saniye saniye takip edilerek merkezlere gönderiliyor.

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi6

Çalışanlar İçin Özel Alan

Kapalı matbaada görevli personelin uzun soluklu mesailerinde tüm ihtiyaçlarının karşılanması için sinema, spor ve bilardo salonları, masaj koltukları, dinlenme alanları, yemekhane, yatakhane gibi özel alanlar hazır ediliyor.

Çivril Belediye Başkanı Semih Dere, PAÜ Akademisyenlerini Ağırladı Çivril Belediye Başkanı Semih Dere, PAÜ Akademisyenlerini Ağırladı

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi4

Ösym'nin 50. Yılında İlk Kez Görüntülendi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 3 milyonun üzerinde başvuru yapılan YKS oturumları kitapçıklarının basım süreçlerine geçilmeden önce ÖSYM'nin kapalı merkezinde alınan güvenlik önlemlerini, özel izinleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kapalı merkezin kapılarının ÖSYM'nin 50. yılında ilk kez kamuoyuna açıldığını belirten Ersoy, çekimlerin de matbaanın boş olduğu bir zamanda gerçekleştirildiğini söyledi.

Üst Düzey Güvenlik Önlemleri

Merkezde, her yıl 60'a yakın sınavda, 10 milyonun üzerinde aday için 10-45 gün süresince hazırlıklar yapıldığının altını çizen Ersoy, bu merkezde tüm aşamalarda olduğu gibi üst düzey güvenlik önlemleri bulunduğunun altını çizdi.

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi1

Sorular Şifreli Soru Havuza Gönderiliyor

ÖSYM'nin sınav sorularının, kurumun gizlilik sözleşmesi imzaladığı binlerce yazar tarafından 'kırmızı alan' adı verilen, yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı yerde hazırlandığını belirten Ersoy, soruların burada akademisyenlerce 3 kez denetlenerek şifreli soru havuzuna gönderildiğini söyledi.

Bayram Ali Ersoy, yıl boyu devam eden soru hazırlama aşamasının ardından sınavda çıkacak soru sayısının 10 katının, kriptolu sistemlerle kapalı matbaa merkezine getirildiğini belirtti.

Osymnin Dis Dunyaya Kapali Sinav Merkezi Goruntulendi3

Şifreler Çözüldükten Sonra Çalışmalar Başlıyor

Burada şifrelerinin çözüldüğünü aktaran Ersoy, daha sonra sorular üzerinde akademisyenlerin çalışmaya başladığını aktardı.

Editör: Haber Merkezi