MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 25 Nisan 2024'de yapılacak. Merkez Bankası faiz kararını ise saat 14.00'te açıklayacak.

MART AYI FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası mart ayında güçlü sıkı para politikası için emin adımlar atmayı sürdürmüştü. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu  mart toplantısı sonrası politika faizi yüzde 45 düzeyinden 5 puanlık artışla yüzde 50'ye yükseltmişti.


YABANCI UZMANLARIN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE ?

Yabancı uzmanlar, PPK toplantısında politika faizini sabit bırakacağını tahmin ederken, bankanın politikaları ve cari işlemlerde öngörülen iyileşmeyle birlikte liranın önümüzdeki aylarda değerlenebileceğini düşünüyorlar.
Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, "Mevcut TCMB Başkanı'nın güvenilirliğini ve bağımsızlığını pekiştiren mart ayındaki beklenmedik faiz artırımının ardından bu faiz artışının liraya olumlu etkisini göz önünde bulundurursak TCMB bu kararın bundan sonra Türk ekonomisine nasıl yansıdığını görmek isteyebilir." dedi.

Fiat Egea'dan bile ucuz: Renault kısa süre için bu fiyattan araç satacak Fiat Egea'dan bile ucuz: Renault kısa süre için bu fiyattan araç satacak

Mufteeva, Türk Lirasının bir süredir istikrara kavuştuğunu, en azından değer kaybı hızının yavaşladığını, haliyle dövizdeki pozitif trendin ileriki aylarda yurt içi fiyatlardan kaynaklanan baskıların bir kısmını hafifletmesinin beklendiğini belirtti.


"TÜRK LİRASININ İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE GÜÇLENMESİNİ BEKLİYORUZ"

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, Washington'da yaptığı açıklamadaki "En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" ifadelerini anımsatan Drimal, yılın ikinci çeyreğinde liranın cazibesinin artabileceğini kaydetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ