Çivril’de mısır üreticisi Ticaret Borsası İstiyor.

Son zamanların rövanşta bitkisi sofralık ayçiçeğinin yerini almaya başlayan mısır çiftçinin en çok tercihi haline gelmeye başladı.

Her bitkinin, meyve yada sebzenin yetişebildiği verimli topraklara sahip olan Çivril’de satış ve pazarlama sorunu her üründe her yıl yaşanıyor. Meyve sebze halinin olmaması ve açılacak denilen borsanın açılamaması üreticiyi zorda bırakıyor.

Çiftçiyi zorda bırakan ürünlerden birisi de son iki senedir mısır oldu. Devlet fiyat belirliyor ama ne yazık ki Çivrilli üretici ürünlerini devletin belirlediği fiyatlarla bir türlü satamıyor.

ÇİVRİL’DE YOK DENİZLİ’YE GİDİN

Önceki sezon devletin açıkladığı mısır alım fiyatının 950 TL olmasına rağmen üretici ürünlerini bu fiyata satamamaktan şikayetçi. Devlet fiyat belirliyor ama ürünleri alacak kurum yok diyen bir üretici sorunlarını şöyle dile getiriyor; ” Geçen sene hükümet darıya 950 TL fiyat verdi. Çivril’de üç arkadaş darıları vermek için ofise gittik. Müdür bey ben bir görüşeyim akşam size bilgi veririm diyerek bizi gönderdi. Ertesi gün oldu daha halen haber gelmeyince tekrar ofise gittim. Müdür bey dedi ki ; “tamam biz darı alıyoruz ama Çivril’de ofis olmadığı için biz alamıyoruz. Siz bunu Denizli’ye götüreceksiniz ” Dedi. Denizli’ye aracın kaç liraya gideceğinden haberinin olup olmadığını sordum. 950 TL ofise vermektense gider 900 TL ‘ye esnafa veririm diyerek çıktım.”

Bu sene yine aynı sorunla karşılaştığını belirten üretici; ” Ben geçen sene 43 ton darı ürettim. Bu sene darıya 1150 TL devlet para belirlendi. Ama Denizli’ye götürüp dökersen o fiyatı verecekler. Denizli’ye aracın gitmesi boşaltması ve öğle yemek parasını hesaplarsanız bana en az 2.000 liraya mal olacak. Hadi araç gitti sıradan dolayı o gün dökemedi siloya bir gün orada kaldı sonra şoför bana diyecek bir günlük yevmiye daha ödeyeceksin. Dışarıdan gelen tüccar bana 1000 lira fiyat verdi. Ne oldu 43 ton darıda benim 10 bin lira zararım oldu.” dedi.

SİLO KURMAK ÇOK MU ZOR?

Fiyat tüm Türkiye için belirlenirken Çivril’de silo olmadığı için mısırlar alınamazken Denizli’de var olan silolara ürünün taşınmasının istenmesi mısır üreticisini zorda bırakıyor. Yüklü ürün hasat eden üretici mecburen Denizli’ye ürününü nakletse de beş on ton ürün hasat eden üretici ne yazık ki tüccarın belirlediği rakamlara razı gelmek zorunda kalıyor.

Ticaret borsası yapılacak gerekçesi ile mısır silolarının kurulmadığının bilgisinin kendisine verildiğini iddia eden üreticiler; “Ticaret Borsası yapılacak siloya gerek yok dediler. Çivril’de buğday siloları var çekirdek siloları var. Çok küçük bir çekirdek ofisi olmasına rağmen siloları var. Devletin ofisi için buraya silo yapmak bu kadar zor mu? İstense yirmi gün bilemedin bir ay da yapılır bitirilir. Kantarı var her şeyi var. Bir silo kurmak devletimiz için o kadar zor olmamalı.” dediler.

BORSA YOK SİLO YOK  MISIR ÜRETİCİSİ NE YAPSIN?

BİZİM SUÇUMUZ NE?

Her tüccara güvenilemediğini de ifade eden üreticiler; “Neden bizi üç beş alıcıya mahkum ediyorlar bizi onlara sömürtüyorlar. Kaç tane çiftçi dolandırıldı. Denizliye götürsek ayrı bir maliyet burada versek paramızı alma garantisi yok hem peşin alımlarda fiyatları 1000 liraya kadar indirdiler. Bizim suçumuz ne? Silo olan yada borsa olan yerler bin 150 liradan ürününü satarken biz 1000 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Devletimizin bize sahip çıksın bu sorunumuza bir çözüm bulmasını istiyoruz.” dediler.

TİCARET BORSASI YAPILSIN

Önceki dönem Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven Ticaret Borsasının Çivril’e yapılması için girişimlerde bulunmuştu. Yaklaşık 70-80 milyon liraya mal olacak olan Ticaret Borsasının projelerini hazırlatıp Dünya Bankasından %80 hibesi onaylanmış geriye kalan %20’lik kısmı ise Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Çivril Belediyesi tarafından karşılanarak yapılacak olan borsa sadece Denizli Bölgesine değil çevre illerinde kapsayan bölgesel bir borsa olacaktı. O günün ülke koşulları ve AB ile yaşanan sorunlar nedeni ile beklemeye alınan projenin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor. Çivril için çok önemli olan ve bölgenin en büyük projesi olma unvanını taşıyan Ticaret Borsasının yapılması için hibe başvurularının yenilenmesi gerekiyor. Bunun içinse en büyük görev Ankara’nın yollarının aşındırılmasına, Denizli Milletvekillerine özellikle de Genel Başkan Yardımcısı Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan’a düşüyor.

Editör: Haber Merkezi