Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti ilçe başkanları sulama ücretlerine yapılan zammı protesto etmek için Baklan’ın Konak Mahallesinde basın açıklaması yaptılar. Çivril, Bekilli, Baklan ve Çal CHP ile İYİ parti İlçe başkanları ile İYİ Parti İl başkanı Hasan Akgün’ün katıldığı protestonun basın açıklamasını CHP Çivril İlçe başkanı Ünal Karaosmanoğlu yaptı.
%50 ZAM KABUL EDİLEMEZ
Ünal Karaosmanoğlu yaptığı açıklamada çiftçilerin maliyet baskısı altında ezildiğini belirterek sulama suyuna enflasyon oranının 5 katı zam yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Karaosmanoğlu özelleştirmenin stratejik bir konu olduğunu belirterek “fiyat artışının elektrik fiyatlarının artışından kaynaklandığı ifade edildi, sulama birlikleri DSİ’ne devredilirken borçlardan kaynaklandığı ifade edildi. Esasen Coronavirüs sürecinde de gördük ki devletin öz kaynaklarının özelleştirildiği özellikle elektriğin özelleştirilmesinin sakıncalarını yaşadık. Eğer elektrik özelleştirilmemiş olsaydı devlet çiftçi ve üreticiye destek sağlayabilirdi. Sulama birliklerinin borçları tüm çiftçilere yansıtılmak isteniyor. Sulama birlikleri DSİ’ne devredilirken çiftçi umutlanmış devletin şefkatine güvenmişti. Ama bugün çiftçiye eski borçlar yansıtılıyor bu hakkaniyete aykırıdır. Burada mağdur olan çiftçimizdir.” konuşmasında yıllardır çiftçilerin kullandığı sulama suyuna yüzde 50 zam yapıldığını belirten Karaosmanoğlu, “Sulama suyuna yapılan yüzde 50 zam kabul edilemez. CHP ve İYİ Parti olarak konuyu TBMM’ye kadar taşıdık ancak tatmin edici cevaplar alamadık. Mazot ve gübre fiyatları zaten çiftçinin belini büküyor. Üzerine bir de sulama maliyeti kabul edilemez. Bu zam derhal geri çekilmelidir” dedi.
Basın açıklamasına bölgede bulunan ziraat odası başkanlarını da davet ettiklerini ancak ziraat odalarından yeterli katılımın sağlanmadığını savunan Karaosmanoğlu, “Çiftçileri temsil etmesi, çiftçilerin sorunlarını çözecek çalışmalar yapması gereken ziraat odalarına başkanlar seçilirken çiftçiler bunlara dikkat etmeliler” diye konuştu.
SULAMA BİTTİ DEYİP SU VERİLMİYOR
Çiftçilerin çok büyük sorunları olduğunu kaydeden İYİ Parti Çivril İlçe Başkanı Elvan Çakmakçı, “Bu gün burada Çiftçilerimizin yaşadığı sulama suyunu ile ilgili yaşadıkları sorunlar için toplandık. Umarız yukarıdakiler sesimizi duyar. Yaptığım araştırmalarda çiftçimizin ciddi anlamda sorunları olduğunu gördüm. Çiftçilerin sulama suyu paraları gerçekten çok yüksek. Belirlenen su paraları ile ilgili sıkıntıları var. Mesela beş günlük su parasını peşin ödeyip iki günlük su aldıklarını söylüyorlar. Bir ayrıntı daha var, sulama bitti deyip sular kapandıktan sonraki zamanda da sulanması gereken ürünler olduğunu ama sulamanın bittiğini söyleyerek suyun verilmediğini de söylüyorlar. Umarız bir an önce çiftçilerimizin sorunlarına çözüm getirilir.”dedi.

MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİ
ÇİFTÇİ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYOR
Tüm çiftçilerin ortak sorunu sulama suyu fiyatlarının çok yüksek olması. Çiftçilerin bir diğer ortak sorunları ise kullanmadıkları suyun parasının kedilerinden peşin olarak tahsil edilmesi.
Eski elektrik borçlarının çiftçiye yüklenmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren çiftçiler, “geçmiş dönemin borçlarını neden çiftçiye yüklüyorlar. Ödenmeyen elektrik paralarının hesabının önceki dönem sulama birliği başkanından sorulmasını istiyoruz. Borcu olan ödesin şimdi bu çiftçinin suçu ne?” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Coronavirüs sürecinde gıdanın petrolden daha değerli olduğunun anlaşılmasına rağmen çiftçinin desteklenmesi yerine bu sorunları yaşamaktan üzgün olduklarını belirten çiftçiler kendilerine destek yerine köstek olunmasına bir anlam veremediklerini ifade ettiler. Çiftçinin tek istediği üretmek. Ve bu üretimi gerçekleştirirken önlerine engel çıkarılmaması.
Bekilli, Baklan ve Çal’ın da katılımı ile Konak’ta yapılan protesto eylemine Çivril’den CHP ilçe başkanı Ünal Karaosmanoğlu, İYİ Parti ilçe Başkanı Elvan Çakmakçı, CHP Belediye Meclis Üyesi Tunay Yazıcı, İYİ Parti belediye meclis üyesi Turgay Arslan, partililer ve çiftçiler katıldı.

MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİ

Editör: Haber Merkezi