Çivril’de haşhaş piyasası canlılığını korurken haşhaş fiyatları da günden güne yükselmeye devam ediyor.

Geçen yıl tüccarlar tarafından en yüksek 25 liraya kadar alıcı bulan haşhaş bu yıl 36 liraya ulaştı. Her gün yükselen haşhaş fiyatları üreticinin yüzünü güldürmüş gibi görünse de artan girdi maliyetleri hesaplandığında tablo hiç de yüz güldürücü görünmüyor.

100 yılı aşkın bir süredir sektörde yerini koruyan ve Türkiye’nin en büyük tedarikçi firması olan Cengiz Gündüz Tarım Ürünleri Ticareti sorumlusu aynı zamanda MHP Çivril Belediye Meclis Üyesi Lütfi Karaman haşhaştaki gelinen son durumu anlattı.

Haşhaşın çeşidine göre fiyatların değiştiğini belirten Lütfi Karaman, “Üç tip haşhaş ekimi yapılıyor. Beyaz, sarı ve siyah haşhaş. Beyaz haşhaş geçtiğimiz yıl üretici en yüksek 25 liradan alıcı bu yıl bu rakamlar 35-36 liraya kadar yükselmiş durumda. Siyah haşhaş geçen yıl en yüksek 22 lirayken bu yıl 28-30 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl en yüksek 22 liradan satılan sarı haşhaş bu yıl 25-26 lira arasında satılıyor. Genel olarak baktığımızda ortalama fiyatlarda %40 oranında bir yükselme gerçekleşti diyebiliriz. Bu yükselişe dahil olan diğer ürünlerimiz anason 16 liradan bu yıl 25-27 liraya, susam 13 liradan 18-20 liraya, badem 9 liradan 11-12 liraya yükseldi. Kimyon da geçen yıl 18 liradan satılırken bu yıl 30 liraya kadar yükseldi.” Dedi.

Fiyat artışlarındaki sebebin en başında kuraklık olduğunu kaydeden Karaman, “Fiyatlardaki rekor yükselişlerin birinci nedeni ülkemizde yaşanan kuraklıktır. Kuraklık nedeni ile ekilen mahsullerden düşük verim elde ediliyor. Mahsul az talep de çok olunca fiyatlar ister istemez artış gösteriyor. Tabi ki döviz kurlarındaki yükselme de bu fiyat artışlarındaki bir diğer etkenlerden birisi.” İfadelerini kullandı.

Fiyatlardaki artışlar çiftçinin yüzünü güldürmüş gibi görünse de kazanç olarak çiftçinin cebine yansımadığını ifade eden Karaman, “Ürün fiyatları yüksek bu çiftçinin yüzünü güldürdü ama girdi maliyetlerindeki artışlar da göz önünde tutulduğunda bu artış çiftçimizin cebine pek yansımadı. Çiftçilerimiz şuan yeni haşhaş ekimlerini yaptı. Kuraklık ve maliyet artışı nedeni ile geçen yıla göre %20 az ekim yapıldı.” Dedi.

BEYAZ ÇEKİRDEK BİTTİ KEKİK REKOR KIRDI

Çivril’deki çiftçinin bir diğer gözde ürünü olan beyaz çekirdeğin artık yok denecek kadar az ekileceğini kaydeden Karaman, “Fiyatının 5-8 liradan daha yükseğe ulaşamayan beyaz çekirdekten çiftçimiz istediği randımanı elde edemediği için önümüzdeki sezon tüm Türkiye de olduğu gibi artık Çivril’de yok denecek kadar az ekilecek. Çiftçiler bu ürünün yerine fiyatları oldukça yüksek olan ve su istemeyen arpa ve buğday ekimine yönelmiş durumda.

Çivril’de sadece Özdemirci ve Reşadiye mahallelerinde dikilen kekik bu yıl rekor fiyata ulaştı. 12 liradan açılış gören kekik 21 liraya yükseldi. Çiftçilerimiz maliyeti çok az olan kekiğe yönelmeli. Dikilen kekik 7 yıl boyunca biçilebiliyor. Ülkemizdeki ve ilçemizdeki yaşanan kuraklık artık daha az su isteyen ürünlere yönelmeyi mecbur kılıyor. Biz de Çivril olarak üzerimize düşeni yapıp suyumuzu idareli kullanmalı ve damlama sulama sistemine yönelmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi