Çivril Belediye Meclis Üyesi elvan Çakmakçı “Belediyeler kar amacı gütmez bu kadar fiyat artışını doğru bulmuyoruz.” Dedi.

Çivril Belediyesi Plan bütçe Komisyonunda bulunan İYİ Parti Çivril Belediye Meclis Üyesi Elvan Çakmakçı, Haziran ayı meclis gündeminde yer alan fiyat artışları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vatandaş Kaynaklı Olmayan Sorun İçin %200 Zam

Meclis Üyesi Elvan Çakmakçı, 05 Haziran Pazartesi günü yapılan Haziran Ayı meclis toplantısı birinci birleşimi birinci oturumunda Plan Bütçe komisyonuna havalesi yapılan, Çivril Belediyesi 2023 mali yılı ücret tarifesinin güncellenmesi ile ilgili gündem maddesine komisyonda şerh düştüklerini belirtti. İstenilen fiyat artışlarının %200’lere yaklaştığını ifade eden Çakmakçı, “Belediye bir hizmet kuruluşudur Kar amacı gütmez adres kayıt belgesinden alınan 25 TL ücretin halktan alınmasını doğru bulmuyoruz. 6 aylık ortalama enflasyon yüzde 40 iken fiyat tarifesinde %200’lük artışları halkın yararına olduğunu düşünmüyoruz. Bu yüzden fiyat tarifesini onaylamadık. Bu sorun vatandaş kaynaklı değil İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’de adres kayıtlarını güncellemesinden dolayıdır. Bu yüzden vatandaşın bu 25 liralık parayı ödemesini doğru bulmuyoruz.” dedi.

İnşaat Harçlarına %250 Zam

İnşaat ruhsat harçlarında da %250’lilere ulaşan bir atış söz konusu olduğunu ve bunun da vatandaşa büyük bir yük getireceğini ifade eden Çakmakçı, “Yeni fiyat tarifesinde özellikle yeni inşaat yapacaklar çoluğunu çocuğunu evlendirmek için ev yapmak isteyenlere inşaat ruhsatı harcında %200 %250 gibi bir artış öngörülmüş. Yani bu kabul edilebilir bir artış değil. Türkiye’de ortalama enflasyon %40 iken bu %200’lük, %250’lik artışlar neden yapılıyor? Bu öngörülen artışların Türkiye ekonomisine göre hazırlandığını düşünüyoruz peki öyleyse Türkiye ekonomisinde ortalama enflasyon %40 ise neden çevrilir Belediyesinde artışlar %200 %250 oluyor?” dedi.

Zamlar Et fiyatlarını Yükseltecek

Mezbahane kesim ücretlerinin yüksek olmasına da değinen İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Elvan Çakmakçı, “Mezbahanede küçükbaş hayvan kesimi ücretine %150’nin üzerinde bir zam gelmesi insanlarımızın daha pahalı et yemesine sebep olacaktır. Et fiyatlarının yükseldiği bir dönemde bir darbede belediyeden olmasına uygun görmüyoruz.”dedi.

Meclisteki Çoğunluk Böyle Uygun Gördü

Komisyon raporuna muhalefet şerhi düştüklerini kaydeden Çakmakçı, “Muhalefet olarak tüm bu artışların yüksek olduğu yönünde gündem maddesine şerh düşmemize rağmen meclisteki çoğunluk vatandaşa bunu reva görerek oy çokluğu ile yapılacak bu zamlar kabul edildi.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi