Emekli öğretmen Zeynep Karaaslan tarafından el işçiliği ile üretilen 800’ü aşkın eşsiz oyuncak bebek, tarihi Balcı Konağı’nda sergileniyor. Özellikle okullar öğrencileri ile toplu ziyaretler gerçekleştiriyor. Müzeye halkın ilgisi yoğun olarak devam ediyor. Burada sergilenen bebeklerin neredeyse hepsi geri dönüşüm malzemelerden üretilmesiyle dikkat çekiyor. Müzeye girişler ise ücretsiz.

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi

Emekli öğretmen Zeynep Karaaslan ise bebek üretmeye devam ediyor. 7’den 70’e her yaş grubunun dikkatini çeken müzenin bulunduğu Balcı Konağı’nda eskiden kukla gösterileri yapılıyordu, pandemi süreci ile bu etkinlik sona erdi.

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi 4

Zeynep Karaaslan Kimdir?

Yalova doğumlu Zeynep Karaaslan 1971’de geldiği Denizli’de öğretmen okulunu tamamladı. Ardından Anadolu Üniversitesi mezunu oldu. İki çocuk ve üç torun sahibi Karaaslan, öğretmenlikten emekli olduktan sonra şiir ve hikâye kitapları yayınladı. Takip eden süreçte bez bebek hikâyelerinin de yer aldığı birçok kitabı bulunan sanatçı Denizli’de bez bebek müzesinin kurulmasında öncülük etti. Hala günümüze bez bebek üretimine devam ediyor.

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi 7

Balcı Konağı’nın Tarihi

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yer alan Osmanlı Dönemi mimari özelliklerine sahip yapı 1882 yılında yapılmış iki katlı bir evdir. 2012 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından Folklorik Bez Bebek Müzesi olarak hizmete açıldı. Türkiye'de tek olan müzede öğretmen Zeynep Karaaslan tarafından yapılan 800’den fazla bez bebek sergilenirken, restorasyon sırasında evin bahçesinde yapılan ilave dükkanlar günümüzde hala kafe olarak kullanılıyor.

Tütün Meşakkatli Yolculuğuna Çıktı Tütün Meşakkatli Yolculuğuna Çıktı

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi 2

Emekli öğretmen tarafından üretilen el işçiliği bez bebekler, tarihi konakta sergileniyor. Her yaştan Denizlili vatandaşların ziyaret ettiği müze, uzun tarihi ve eşsiz bez bebekleriyle ziyaretçileri bekliyor.

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi 6

Geri dönüşüm malzemelerinden üretilen bez bebeklerin bulunduğu Balcı Konağı’nda pandemiden önceki süreçte kukla gösterileri düzenleniyordu.

Balcı Konağı Bez Bebek Müzesi 8

Editör: Durmuş Özke