Dünyanın her yerinde trafik lambaları 3 renk olarak uygulanıyor, bu 3 rengi yanına bir yenisi daha ekleniyor. Kırmızı trafik lambası, sarı trafik lambası, yeşil trafik lambasının yanına bir de beyaz trafik lambası gelecek. Peki beyaz ışık ne işe yarayacak?

TRAFİK LAMBALARINA YENİ DÜZENLEME GELECEK

Dünya otomotiv sektöründe elektrikli araçlar payını genişletmeye devam ediyor. Hal böyleyken bu yeni teknolojik araçlar için trafikte birtakım yeni düzenlemelerin yapılması zaruri görülüyor. Tesla gibi birçok firma tarafından sürücüsüz araçların yaygınlaşması ile trafik lambalarında bu otomatik pilotlu araçlara yönelik düzenlemeler gündeme getirildi.

Doğa Savunucularının Merceğinde Sarayköy, Tavas ve Acıpayam Olacak! Doğa Savunucularının Merceğinde Sarayköy, Tavas ve Acıpayam Olacak!

ABD'de bu araçların kullanımının artması nedeniyle halihazırda kullanılan kurallarının yeniden düzenlenmesinin bir zorunluluk olduğu öne çıkarıldı.  Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, otonom araçların artmasıyla birlikte, geleneksel trafik ışığı renklerine beyaz bir ışığın eklenmesini önerdi. Bu yeni dört renkli sistem, “beyaz ışık” adını alıyor ve hem araçlar hem de yayalar için trafik akışını yüzde 25 oranında iyileştireceği öngörülüyor.

BEYAZ IŞIK TRAFİĞİ İYİLEŞTİRECEK

Otomatik sürücülü araçlar, yalnızca kendi kendilerini sürmekle kalmayıp, aynı zamanda birbirleriyle ve merkezi bir trafik bilgisayar sistemiyle iletişim kurabiliyor, haliyle bunu yapabilmesi trafiğin iyileşmesinde veri toplanmasına ve aktarılmasına yardımcı oluyor.
Beyaz ışık sadece sürücüsüz araçlar tarafından kullanılacak ve normal sürülerin ve bir noktada yayaların trafiğe daha kolay uyum sağlamalarını mümkün hale getirecek. Her ne kadar pratiği yapılmamış olsa da bu yeni sistemin gelecekte çok faydalı olabileceği ilgililer tarafından öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ