Otomobil sektörünün tamamen dışa bağımlı olması nedeniyle bir otomobil sahibi olmak da oldukça pahalı. Peki arabayı aldınız iş böylece bitiyor mu? Elbette hayır bir sürü ek ödemeler de ortaya çıkıyor. Bunlardan en önemlisi aracın bakım ve onarıma girmesi. Yedek parçaların da dışa bağımlı olması cep yakabiliyor. Markadan markaya farklılık gösteren bu maliyetleri haberimizde derledik.

EN MALİYETSİZ ARAÇ BAKIM ONARIMI ELEKTRİKLİ BİR MODELE AİT

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan Consumer Reports'un 2023 yılı raporunda, araçların bakım ve onarımı üzerine ilgi çekici veriler toplandı. Binlerce kullanıcının verileri işlenerek, kapsamlı bir maliyet analiz raporu ortaya çıktı. Tesla marka otomobillerin bakım ve onarımının oldukça az olduğu göze çarptı. Bir tesla otomobile sahipseniz ilk 5 yılda cebinizden sadece 580 dolar gibi bir bakım maliyeti ücreti çıkıyor.
Elektrikli araçların içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az hareketli parça bulundurması, maliyetin düşük kalmasının en önemli nedenlerinden biri olarak ortaya koyuluyor. Bu durum, elektrikli araçların uzun vadede daha az bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bu sayede araç sahiplerine mali tasarruf sağladığını net bir biçimde gösteriyor.

BUİCK'İN MALİYETİ EN FAZLA 1000 DOLAR

Teslanın bu bakım maliyet performansına en yakın olan bir diğer marka ise Buick olarak ömne çıkıyor. Buick araçları da ilk beş yılda ortalama maliyeti 1000 doların altında tutabiliyor. Bu iki markayla düşük maliyetli bakım onarımda yarışabilecek başka bir marka bulunmuyor.
Yine Consumer Reports'un raporunda Tesla araçlarının 6 ila 10 yıl arasındaki maliyetlerinin 3455 dolar olduğu belirtilirken, 10 yıllık toplam maliyetin ise 4035 dolar seviyesinde olduğu kaydediliyor. Bu rakamlar, Tesla'nın uzun vadede bakım maliyeti açısından iyi bir deneyim olabileceği alıcılar tarafından kıyas ediliyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan Stokçuluğa Karşı Hamle! Otomobillere Zam Yasağı Yolda: Araç Almayı Düşünenler Dikkat! Ticaret Bakanlığı'ndan Stokçuluğa Karşı Hamle! Otomobillere Zam Yasağı Yolda: Araç Almayı Düşünenler Dikkat!

ELEKTRİKLİ ARAÇ HEM DOĞAYA HEM CEBE CAZİP OLACAK GİBİ

Raporun sonuçlarına göre elektrikli araçların çevre dostu teknolojiler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda uzun vadede ekonomik açıdan daha uygun bir seçenek olduğunu gösteriyor. Otomobil sektörünün otoriteleri de bakım onarım maliyetinin elektrikli araçlarda çok ekonomik olmasının pazarı genişletebileceğine işaret olduğunu savunuyor.  
 

Kaynak: HABER MERKEZİ