Bir ev kiralandığı zaman kiracı ve ev sahibi arasında kira ücretinin ayın hangi gününde ödeneceğine dair bir gün belirlenir ve bu gün geldiğinde kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların ödemeyi aksatması halinde ise olay başka bir boyutta ele alınıyor. Peki bir kiracı kira ödemesini kaç gün geciktirme hakkına sahip?

KİRA BEDELİNİN ÖDENMESİNDE GECİKME HAKKI VAR MI?

Kirada oturan bazı vatandaşlar kira ücretlerini yasal olarak geciktirebileceklerini sanabiliyorlar. Ancak sanılanın aksine kiracıların kirayı geciktirebilecekleri hususunda bir yasal hakları mevcut değil. Kiracı yasal olarak kirayı bir gün dahi geçirmemelidir. Elbette bu konuda ev sahipleri esneklik gösterebilir yahut yasal yollara başvurarak kira ücretini talep edebilmektedir. 

Tütün Meşakkatli Yolculuğuna Çıktı Tütün Meşakkatli Yolculuğuna Çıktı

KİRACI KİRAYI ÖDEMEZSE NE OLUR?

Kiracı eğer kirayı gününde ya da sonraki süreçte ödemezse, ne yapılacağı konusunda ev sahibinin tutumu önemlidir. Ev sahibi kiracıyla konuşarak esneklik sağlayabilir ve başka bir gün içinde ödemesini sorun etmeyebilir. Ev sahibi durumu görmezden gelmek istemezse yasal işlemlere hemen başlamayı tercih edebilir.

Ev sahibi temerrüde düşen kiracısına tahliye talepli icra takibi başlatabilir. Bu süreçte kiracıya 30 günlük bir süre verilir ve bu zaman içinde kira ücretinin ödenmesi istenir. Aksi halde kira sözleşmesinin iptal edileceği ve tahliye edileceği kiracıya bildirilir. Eğer kiracı 30 gün içinde ödemeyi yaparsa işlem sona ermiş olur. Bu açıdan bakıldığında kiranın geciktirilmesi için 30 günlük bir süre aslında varmış gibi görünüyor fakat yazının üst kısmında da bahsedildiği gibi yasal olarak kirayı geciktirme hakkı bulunmamaktadır.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ