Türkiye’de faaliyet gösteren özel bir kargo şirketi, ödenmemiş kargo parası olduğu iddiasıyla 202 kişiyi dolandırmaya çalıştıkları öne sürülen 34 kişiyi şikayet etti. İade ettikleri kargoların parasını faiziyle birlikte ödemeleri istenen 202 kişinin mağdur ve müşteki olduğu, bu yöntemle Türkiye genelinde henüz belirlenemeyen on binlerce mağdur bulunduğu ifade edildi. Şüpheliler hakkında, 594'er yıldan 1945'er yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kargo Dolandiriciligina Dikkat Iste Boyle Kandiriyorlar

100 Ailenin Tapu Davası 50 Yıl Sonra Sonuçlandı 100 Ailenin Tapu Davası 50 Yıl Sonra Sonuçlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, olayla ilgili bir iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianamede, 202 kişi mağdur ve müşteki, 34 kişi ise olarak yer aldı.

"Dosyanız İcra Takibi Başlatılması İçin Hukuk Ofisine Devredilmiştir”

İddianamede, Türkiye genelinde çok sayıda kişiye avukatlık ofisi isimleri ve telefon numaraları ile birlikte, "Dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk ofisine devredilmiştir." mesajının gönderildiği yer aldı.

Telefonlarına mesaj gelen vatandaşların bu numaraları aradığında ise geçmiş yıllarda teslim almadıkları siparişlere ait kargo parasının faiziyle birlikte istenildiği belirtilen iddianamede, arayanlara ödeme yapmadıkları takdirde masraflarla birlikte haciz işlemi başlatılacağının söylendiği belirtildi.

Kargo Dolandiriciligina Dikkat Iste Boyle Kandiriyorlar2

Dolandırıcılık Yöntemleri

İddianamede yer alan bilgilere göre, şüphelilerin güvenli olmayan ya da sahte alışveriş sitesi üzerinden ürün reklamı verdikleri ve sonra da sipariş vermek amacıyla bu ürünlere erişim sağlayan mağdurların kişisel bilgilerini temin ettikleri öğrenildi.

Mağdurların sipariş vermese de oluşturulmuş gibi gösterildiği tespitine yer verilen iddianamede, sipariş verenlere ise alakasız ürünler gönderilerek, kargo iade işlemi yapılmasının sağlandığına dikkat çekildi.

İddianamede, şüphelilerin bu yöntem dışında, çeşitli firmalardan verilen siparişler sonrasında teslim alınmamış ve iade işlemi yapılmış kargo bilgilerini de temin ettikleri belirtildi.

Farklı dolandırıcılık grupları tarafından da kargo iade bilgilerinin ele geçirildiği ve birçok vatandaşın bu şekilde arandığı vurgulanan iddianamede, "Mevcut örgüt kapsamında mağdur olan on binlerce şahsın olduğu değerlendirilmekte olup, sadece şikayette bulunan şahısların bir kısmı yönünden evrak hazırlanmıştır." ifadeleri yer aldı.

Editör: Ali İhsan Sivrikaya