Ev kiralama konusunda yeni bir düzenleme duyuruldu ve bu belgeye sahip olmayanlara ağır bir ceza uygulanacak. Airbnb düzenlemesi olarak bilinen son yönetmelikte, yazlık kiralamalar için apartman veya site sakinlerinin onayının şart olduğu vurgulandı.

Dolarda 10 liraya yakın iddia: Bir anda bu seviyeye gelecek dediler Dolarda 10 liraya yakın iddia: Bir anda bu seviyeye gelecek dediler

Bu durum özellikle yoğun konut bölgelerinde müstakil konutları tercih edilmesine neden oluyor.

Kiralık yazlık ilanlarında müstakil konutlar öne plana çıkıyor. Bu da tatil yapmak isteyenlerin müstakil konutlara daha fazla ilgi göstermesine yol açıyor.

100 günden uzun süren kiralama işlemleri konut kiralaması olarak değerlendirilirken yönetmelik kapsamı dışında kalıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise turist verilerini doğru bir şekilde takip etmek için bu sürecin yasal bir çerçeveye oturtulacağını belirtti ve yönetmelik Aralık ayının sonunda yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, turizm amaçlı kiralama için uygun görülen binada, konut niteliğindeki tüm bağımsız bölümler için kat maliklerinin noter onaylı oy birliği kararı istenirken, konut işletmesi veya seyahat acentesi tarafından yapılan izin başvurusunda ise kiraya verenin ve yönetim işletmesinin onayını gösteren belge talep ediliyor.

Aynı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısı 5'i aştığında, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı isteniyor.

TEK TEK İNCELEME BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sezon öncesinde izinsiz işlemleri denetlemek için yoğun bir süreç başlattı. İlan siteleri tek tek kontrol ediliyor.

Turizm amaçlı konut kiralamaları için izin belgesi almak zorunludur. Ancak bu gereklilik 100 günden kısa süreli kiralamalar için geçerlidir. 100 günü aşan kiralamalar "emlak/konut kiralamanın" dışında değerlendirilir. Bu nedenle sistem dışında kalmak isteyenler uzun süreli kiralama için aracılardan da faydalanabilir.

REKOR CEZASI VAR

İlk tespitte izinsiz kiralama faaliyetine 100 bin lira ceza kesilir ve 15 gün içinde izin belgesi alınması istenir.

İzin belgesi almadan 15 gün içinde faaliyete devam edenlere 500 bin lira idari para cezası kesilir ve tekrar 15 gün süre tanınır.

İzin belgesi olanlar tarafından kiraya verilen konutları üçüncü kişilere kiraya verenlere, meskenleri yazlık olarak kiraya verenlere ve izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenlere her bir sözleşme için 100 bin lira ceza kesiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ