Temmuz ayında emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında bir kez daha artırılacak. Bu süreçte, 3 aylık enflasyon verileri belirleyici olacakken milyonlarca emekli Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon rakamlarını dikkatle takip ediyor.

Emekli maaşlarına yapılacak zam için ipucu, Merkez Bankası’ndan geldi. Ayrıca en düşük emekli maaşı zammı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir açıklama yaptı.

Milyonlarca emekli maaşlarına zam beklerken, Cumhur Başkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün akşam katıldığı canlı yayında planlarından bahsetti. Yılmaz, Emekli maaşlarıyla ilgili masadaki formülleri açıkladı.

Yılmaz, Çalışma Bakanlığı’nın emekliler için yaptığı, birtakım çalışmaların, hazırlıkların yapıldığını, bu hazırlıkların da tamamlandığında sonuçları Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacağını bildirdi.

SOSYAL DESTEKLER ARTACAK

Cevdet Yılmaz’ın canlı yayında bahsettiği düzenlemelerin detayları da belli oldu. Bu çalışmalar kapsamında emeklilerin bütçesini yiyip bitiren, kira, enerji gibi giderlerin destekleneceğini belirtti.

Bu destekler emeklilerin yaşadıkları yer ve ihtiyaçlarına göre de farklılık gösterecek. Emeklilere verilecek destekler, kira, doğal gaz, elektrik, su, gıda şeklinde olacak.

İlgili bakanlıklar ise bu desteklerin ne kadara mâl olacağını hesaplamak için şimdiden kolları sıvamış durumda.

Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri ile harcamaların kontrol altına alınmasının ardından, tasarruf edilen para doğrudan emekliler için hazırlanan sosyal yardımlara aktarılacak. Bu düzenlemelerin 2-3 hafta içerisinde resmi olarak duyurulması planlanıyor.

ZAMDA İPUCU GELDİ

TCMB konuyla alakalı milyonlarca emekliyi ilgilendiren ipucunu verdi. Buna göre enflasyonda iyileşme tahminlere doğrultusunda, geçtiğimiz ay yüzde 3,42 olan nisan ayı TÜFE artışı beklentisi, Nisan ayında yüzde 3,25'e indi.

Cari yılsonu TÜFE artışı beklentisi de yüzde 44,19'dan yüzde 44,16 seviyesine geriledi. Mayıs ayı için beklenti yüzde 3 olurken, Haziran ayı enflasyon tahmini de yüzde 2,54 oldu.

YÜZDE 15 KESİNLEŞTİ

TÜİK, Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53 ve Mart ayı için yüzde 3,16 enflasyon açıklamıştı. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklisi Temmuz ayında yapılması planlanan maaş zammında yüzde 15,05’lik zammı şimdiden cebine koymuş oldu.

Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj

MASADA BU FORMÜLLER VAR

2024’ün Ocak ayında en düşük emekli maaşı 7500 TL’den 10 bin TL’ye yükseltilmiş, ancak birçok kişinin aylığını en düşük emekli maaşı üzerinden alması tepkilere yol açmıştı.

Temmuz ayında yapılması planlanan zam için masadaki formüller de bir bir açıklanmaya başlandı. Bu kapsamda masada özellikle sosyal yardım formülleri yer alırken, bir diğer çözüm yolu olarak ise en düşük maaşın kök maaş ile eşitlenmesi olarak belirlendi.

Bu düzenlemeler kapsamında en düşük emekli maaşı için konuşulan rakamın 12.500 TL ile 15.000 TL arasında olması tahmin ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ