Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 19 Nisan 2024 günü için hazırlanan Cuma hutbesinde öfkenize hakim olun mesajı verilirken, Müslümanın öfkesini kontrol etmesi bilinci hakkında konuşuldu.

“Olumsuz Duyguların Esiri Olmamak”

Bizler insanların, yaratılışımız gereği bazen neşeli, bazen hüzünlü olduğundan bahsedilen hutbede, “Bazen sükûnetle, bazen de kızgınlıkla hareket ederiz. Bize düşen, olumsuz duyguların esiri olmamak, güzel hasletlerle hayatı anlamlı kılmaktır” denildi.

Antalya’da Ev Yangını! Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti Antalya’da Ev Yangını! Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

Diyanetten Öfkenize Hakim Olun Uyarısı 2

“Telafisi Güç Sorunlara Yol Açar”

İnsan olarak sahip olduğumuz duygulardan birisinin öfke olduğu söylenirken, “Öfke yerinde kullanılırsa, ailemize, vatanımıza ve değerlerimize saldırıları bertaraf etmemize yardımcı olur. Ancak öfkenin esiri olmak, telafisi güç sorunlara yol açar. Bizi Allah’ın rahmetinden, insanların muhabbetinden uzaklaştırır. Öfkeye yenilmek, toplumda şiddet, huzursuzluk ve kargaşaya sebep olur” ifadeleri kullanıldı.

“Lisan, Kırıcı; İnsan, Yıkıcı Hale Gelir”

Müminin öfkesinin, mazlumun dostu, zalimin düşmanı olması gerektiğinin öğütlenerek, “Müminin öfkesi, iyiler için şefkat ve merhamet, kötülerin önündeki engeldir. Hâsılı müminin öfkesi, hayra anahtar, şerre kilittir. Öfke aklı örtünce, idrak ve şuur ortadan kalkar. Göz görmez, kulak duymaz olur. Öfke gönlü kuşatınca hisler körelir, kalp katılaşır. Sevgi ve saygı azalır, şiddet ve nefret çoğalır. Öfke nefse hâkim olunca, sabır ve tahammül gider. Lisan, kırıcı; insan, yıkıcı hale gelir” şeklinde konuşuldu.

Hutbenin sonunda ise, “Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlardır. Öfkelerini yenenlerdir. İnsanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi