Denizli, Hacıeyüplü Ortaokulu tarafından hazırlanan “Kendi Yolumla Kendi Yolumda” isimli Avrupa Birliği destekli Erasmus + projesi başarı ile yürütülüyor. Proje Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe almaya hak kazandı. 

Hacıeyüplü Ortaokulu tarafından yapılan açıklamada, “Erasmus + projemiz okul ihtiyaç analizi yapılarak okulumuzun hedeflerine yönelik okul öğretmenlerinin özverili çalışmalarıyla hazırlandı. Öğrencilerin Sosyal Duygusal Öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan proje 2023 çağrı döneminde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe almaya hak kazandı. 

Avrupa’da Yerinde Gözlem Yapma Fırsatı Buldular 

Proje kapsamında,  Hacıeyüplü Ortaokulundan 3 öğretmen İspanya'nın Barcelona şehrinde Sosyal Duygusal Öğrenme becerilerinin derslere entegrasyonu konusunda işbaşı gözlem yaptılar. 

Denizli’de Öğrencilere LGS Motivasyonunu Arttıracak Seminer Denizli’de Öğrencilere LGS Motivasyonunu Arttıracak Seminer

Finlandiya’nın Helsinki şehrinde Sosyal Duygusal Öğrenme becerilerin geliştirilmesi, derslerde uygulanması, ayrıca iyi örnek ve uygulamaları yerinde görmek için yine okulumuzdan 2 öğretmen, 5 gün 25 saatlik kursa katıldı. 

 Projenin öğrenci hareketliliği ayağında ise,  Hacıeyüplü Ortaokulundan 2 öğretmen ve 8 öğrenci Yunanistan’ın Katerini şehrine gittiler. Öğrencilerimiz akran öğrenmesiyle bilgi ve tecrübelerini aktarma, farklı kültürleri tanıma, kendi kültürlerini tanıtma imkânına sahip oldular” açıklamasında bulundu. 

Projenin öğrenci hareketliliğine özellikle dikkat çeken Okul müdürü Ahmet Özkan, “Okulumuz, etrafı fabrikalarla çevrili prefabrik bir okuldur.  Maalesef, öğrencilerimizin sosyal etkinlikleri okul ile sınırlı kalmaktadır. Ortaokul kademesinde 38 öğrencimiz mevcut. 8 öğrencimiz yurt dışına çıkma deneyimi yaşadı. Öğrenci mevcudumuz düşünülürse oldukça yüksek bir oran. Dezavantajlı öğrencilerimizin de olduğu göz önüne alınırsa, öğrencilerimizin yaşadıkları deneyimlerin kişisel gelişimleri adına önemli olduğunu düşünüyorum. 

 Günümüzde öğrenciler yüksek düzeyde kaygı, sosyal ilişki sorunları, eğitimden kopukluk ve amaçsızlık yaşayabilirler. Projemizin konusu olan Sosyal Duygusal Öğrenme ise olumsuz duygu ve davranışlara dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olur.  

Diğer yandan, eğitimin aktörleri öğretmenler, öğrencilerinin zorluklarla başa çıkabilmesi için okul ve sınıf atmosferini iyileştirebilir, güvenli bir ortam oluşturmak için etkili ve net stratejiler sunabilirler. Öğretmenlerimiz Avrupa’daki iyi uygulama ve örnekleri birebir gözlemleme fırsatı buldular. Üstelik hareketliliğe katılan öğrenci ve öğretmenlerimiz edindiği beceri ve deneyimlerini Avrupa’da görünür kılan Europass belgelerini almıştır.” dedi. 

Hacıeyüplü Ortaokulu öğretmenleri ise “Projemiz, öğrencilerimiz ve bizlere Sosyal-duygusal öğrenmenin kapsamı, etkisi hakkında farkındalık yarattı. Bizler de öğrendiğimiz bilgi ve beceriler doğrultusunda ilimizdeki diğer kurum ve okullarla iş birliği yaparak sosyal -duygusal eğitim programlarının benimsenmesine, teşvik edilmesine, uygulanmasına rehberlik ve liderlik yapmak istiyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu. 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli