Tabea Antik Kenti (Eski Kale), Denizli’nin Kale ilçesi merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Denizli-Muğla karayolunun 78.km'sinde bulunan doğal kale, 30 yıl öncesine kadar yerleşime açık bir bölgeydi. Bölge eşsiz bir doğal kale olduğu için yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birisi haline geldi. Bölgenin kazı çalışmaları devam ederken, şehrin alt bölümlerindeki mağaralarda araştırmalar da sürüyor.

Tabea 12

Çivrilli Vatandaşlar Dikkat Kaymakamlık Duyurdu! Çivrilli Vatandaşlar Dikkat Kaymakamlık Duyurdu!

Yapılan arkeolojik kazılardan sonra, kentin Büyük İskender'den sonra Anadolu'da kurulan şehirlerden olduğu öğrenilmiştir. Kentin, Helenistik dönemden günümüze kadar aralıksız olarak yerleşime devam ettiği bilinmektedir. Tabea, antik döneme kendi adına sikke bastırmış şehirlerden olmasıyla tanınırken, basılan sikkeler önce gümüş daha sonra ise bronz olarak basılmıştır.

Tabea 1

Tabea’da Nasıl Eserler Var?

Akropolün (iç kale) kuzey doğusunda bulunan kayaya oyulmuş nişli bina bulunuyor. Bu bina Kuzey – Güney doğrultusunda yapılmış olup dikdörtgen bir şekle sahiptir. Doğu kanadında bulunan 4 adet niş varken, batı kanadında nişe rastlanmadı. Binanın çevresinde ise sunak ve sütunlar bulunuyor. Bu sütunların Roma Dönemi’ne denk geldiği düşünülüyor. Turistlerin fotoğraf çektirmeden geçmediği bu nişli bina Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanılan bir yer olarak biliniyor.

Tabea Nişli Bin

Tabea’da Bulunan Tek Odalı Oyma Evler

Buradaki bu el işçiliği evler, kayalara oyulmuş ve tek odalı olan evlerdir. Odaların iç kısımlarında görenleri kendisine hayran bırakan nişler bulunurken, bu evler kayalık platonun uçurum ve sarp kısmında bulunur.

Tabea Ev

Tabea Antik Kenti’nde Görülmesi Gerekenler

Tabea Ören Yeri’nde birbirinden değerli ve eşsiz noktalar bulunmakta.

Tabea Cami

Cevher Paşa Cami

Tabea Ören Yeri içerisinde bulunan eserler arasında en dikkat çekenlerden birisi Cevher Paşa Cami’sidir. Cami içerisinde bulunan sütunların üzerine antik kompozit başlıklar yapılmış, kalem işi teknikle bu sütunlar boyanmış. Cevher Paşa Cami’sinin sütunları harimin diğer sütunları gibi dekore edilerek, eşsiz bir görüntü oluşturulmuştur. Cami içerisinde Hicri 1235 tarihi okunuyor.

Tabea Cami 2

Tabea Köprüsü

Tabea Köprü 2

Tabea Tek Minare

Taba Tek Minare

Editör: Durmuş Özke