Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesi Soğanlı Mahallesi’nde yaşayan Hayriye ve Ahmet Kapusuz, 2000 yılından bu yana 25 metrekarelik peribacasında yaşıyorlar. 

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar1

1990 yılında heyelan tehlikesi dolayısı ile yaşadıkları köyden farklı bir yere taşınan çift, devletin bölgede inşa edip kura ile verdiği eve babaları ve kardeşlerini yerleştirdi. Daha sonra çocuklarının eğitimi için Ankara’ya taşınan çift, 2000 yılında köylerine döndü. 

Köylerine döndüklerinde ise  üzerinde zilyet (mal üzerinde fiili hakimiyet bulunduran gerçek veya tüzel kişi) hakları olan 25 metrekarelik peribacasına yerleşti.

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar4

2017 yılında köye yaptırdıkları evlerine taşınan çift, güzel hatıralar biriktirdikleri peribacasında hala ara sıra kalmaya ve bakımını yapmaya devam ediyor. 

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar5

"İnsan Yaşadığı Yeri Severse, Her Yerde Yaşar"

Hayriye Kapusuz, geçmişte kiler ve arılık amaçlı değerlendirdikleri peribacasını 2000 yılında ev olarak kullandıklarını dile getirdi, “Peribacasının karşısına ev yaptırdık, Allah nasip etti ve oraya geçtik. Burayı da yine kullanıyorum, kapatmadım. İçini temizlerim, bakımını yaparım. Turistik bölge olduğu için gelenler oluyor. İşimi bitirince kapının önüne oturuyorum. Ev yaptırdık ama burayı da takip ettik. Komşular gelir, otururuz."

GBT Sorgulamak İsteyen Polise Silah Çekildi! Çatışma Çıktı: 1 Ölü, 1 Ağır Yaralı GBT Sorgulamak İsteyen Polise Silah Çekildi! Çatışma Çıktı: 1 Ölü, 1 Ağır Yaralı

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar2

Ev olarak kullandıkları bu yerin küçük ama huzur verdiğini vurgulayan Kapusuz, "Burası 25 metrekare anca gelir. Öyle çok büyük bir yer değil ama insan yaşadığı yeri severse her yerde yaşar. Biz burada hiç sıkıntı çekmedik, üzülmedik. Evimiz yok demedik, yıllarca sabırla bekledik. Allah nasip etti, şimdi kocaman evim var. Burayı da yine kullanıyorum ama insan mutlu olmasını bilirse böyle yerde de mutlu oluyor." ifadelerini kullandı. 

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar3
Ahmet Kapusuz, “Ev olmayınca dedemizden kalma yere 'biraz çekidüzen verelim, kullanalım' diye düşündüm. İhtiyaçlarımızı giderecek kadar bir yer oldu. Aslında ev denilmez ama bizim için yaşam alanı oldu. Burada yıllarımız geçti. Çocuk okuduğu için bir ayağımız dışarıda oluyordu. Köyde kalmamız gereken günlerde de ev ihtiyacımızı burayla karşılardık. Burayı hiç terk edemedik” dedi. 

Peribacası küçük olmasına rağmen içinde oturma odası, mutfak, tuvalet, üst katında yatak odası bulunuyor.

Dededen Kalma Peribacasini Ev Yaptilar

Editör: Kardelen Başol