Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Başka bir tanımla çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır. Peki hiperaktivitenin belirtileri nelerdir?

DİKKAT SÜREKLİLİĞİ 

Hiperaktivitesi olan çocuklar verilen iş ya da ödevlerde hatta eğlenceli faaliyetlerde bile dikkat süresi bir kaç dakika ile kısıtlı olabilir. 

DİKKATİN HIZLI DAĞILMASI

Terlikler Yaza ‘Merhaba’ Dedi! Denizli’de En Çok Hangi Terlikler Tercih Ediyor? Terlikler Yaza ‘Merhaba’ Dedi! Denizli’de En Çok Hangi Terlikler Tercih Ediyor?

Çocuklarda yetişkinlere göre dikkatin ses, ışık ve görüntü gibi uyaranlara karşı çabuk dağılması normaldir fakat çocuğun dikkati dağıldıktan sonra toparlanamıyorsa hiperaktivite olabilir.

GÖZ KONTAĞI KURMADA ZORLUK ÇEKME

Çocuğun göz kontağı kuramaması durumunda sanki bizi dinlemiyormuş gibi görünür. Erişkin dönemlerinde dikkat eksikliği problemi olanlarda  bu durum çok göze çarpar.

İLGİ DUYULAN FAALİYETE AŞIRI ODAKLANMA

Bilgisayar oyunlarında aşırı olarak zaman geçirmek bu duruma örnek gösterilebilmektedir. 

HAREKETLİLİĞİN AŞIRI OLMASI

Gün içinde mola vermeksizin hep hareket halinde olmak ve hareketliliğin kontrolü için uyarıldığında buna uyamamak.

OKUMA İSTEĞİNİN OLMAMASI VE KİTABA ODAKLANAMAMA

Gazete, dergi ya da bir kitap okurken konsantrasyon kaybı yaşama ve okumayı sıkıcı bulma.


DÜRTÜSELLİĞİN SIKLIKLA GÖZLENMESİ

Dürtüsellik, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun ana belirtilerinden biridir. Bu çocuklar genellikle düşünmeden hareket ederek yüksek riskli eylemlere kolayca girebilirler ve mutlaka bu dürtüsellüğin kontrol edilmesi gerekir.

SIK SIK KAZAYA MAĞRUZ KALMA

Çocuklar elbette düşe kalka büyürler ve bazen kazalar yaşayabilirler. Normalin üzerinde yaralanma ve kazaya maruz kalıyorsa dürtü kontrol güçlüğünü yaşıyor olabilir.

UYKU PROBLEMİ YAŞAMA

Uykuya geçme saatleri geçtir ya da sabah çok erken saatlerde uyanma gözlenebilir. Bebeklik döneminde sık ara uyanma ve uyandıklarında oyuna meyillilik gözlenebilir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda; dikkatsizlik ve dürtüsellik nedeniyle günlük rutin işler aksıyorsa, akademik veya iş alanında belirgin zorluklar yaşanıyorsa ve kurallara uymama ve söz dinlememe nedeniyle gözlenebilen sosyal ilişki sorunları yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek düzeyde ise klinik değerlendirmeye ihtiyaç olduğu düşünülmelidir. Bu durumları ebeveyn olarak gözlemliyorsanız profesyonel olarak destek almanızda fayda var.

Kaynak: HABER MERKEZİ