Ailenin sahip olduğu gayrimenkullerin aileden birine devredilmesi durumunda da işlem yapılması gerekiyor. Aile içinde devir işlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’ne gidilerek yapılıyor. Konu hakkında bilgisi olmayanlar ne kadar ücret ödeyeceğini araştırıyor. 

DEVİR İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Devir işlemi iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Tapuyu devretmek isteyen kişi bağış yoluyla devir yapabilir. Örneğin bir kişi oğluna veya kızına bir evini bağış yoluyla verirse herhangi bir ödeme olmadan gayrimenkul el değiştirmiş olur. 

Denizli Teleferik Yarın Kapalı Olacak Denizli Teleferik Yarın Kapalı Olacak

Bir başka  tapu devri şekli ise satış şeklinde olan tapu devridir. Bu devirde aile içinde tapular aile üyeleri tarafından alınır-satılır. 

PEKİ TAPU DEVİR İŞLEMİ NE KADAR?

Aile içinde eğer bağış şeklinde devir yapılacaksa taşınmazın yüzde 6,831'i kadar tapu devir ücreti ödenmektedir ve verilen bu harç ücreti gayrimenkulün emlak beyan değerinden düşük olmamalıdır.

Satış yoluyla  aile içinde tapu devri yapılacaksa burada normal tapu harcı ücreti alınır ve bu da gayrimenkulün satış değerinin yüzde 4’ü kadardır. Tapuya beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödenir. Satış yolu ile yapılan devir işlemlerinde genellikle daha az tapu devir ücreti ödenmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ