TCMB, 21 Aralık 2021'de başlatılan KKM uygulamasının ekonomik sorunlara neden olduğunu belirterek, bu konuda önemli değişikliklere gitmişti. Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte, KKM'nin ekonomi için oluşturduğu engellerin aşılması amacıyla tasfiye süreci başlatıldı. Bu süreçte, KKM'deki mevduatın neredeyse yarı yarıya azaldığı gözlemlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Aralık 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının Hazine'ye yüklediği ağır sorunların üstesinden gelmek amacıyla, geçtiğimiz yıllarda önemli değişikliklere gitmişti.

Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte, KKM'nin ekonomi için büyük bir engel haline gelmesini önlemek için tasfiye süreci başlatıldı. Bu süreçte geçen 10 ayın ardından, KKM'deki mevduatın neredeyse yarı yarıya azaldığı görülüyor.

Ancak, son haftalarda KKM'den yaşanan çıkışlar durma noktasına gelmişken, bugün açıklanan BDDK raporunda son haftadaki düşüşün yüzde 0.2 seviyesine gerilediği ifade edildi. Merkez Bankası, KKM'den çıkışları hızlandırmak ve tasfiye sürecini canlandırmak amacıyla geçtiğimiz haftalarda bankalara gönderdiği talimatla TL mevduat faizlerini yukarı doğru güncellerken, bu hafta alınan bir diğer karar Türk lirası mevduatlarına doping etkisi yaptı.

Dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, bankaların Kur Korumalı Mevduat (KKM) müşterileri için tuttukları zorunlu karşılık oranındaki 3 aylık faiz tutarının yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildiği açıklanmıştı. Bu gelişmenin bankaların mevduat faizlerindeki artışa olumlu yönde etki edeceği düşünülürken, bugün açıklanan faiz verileriyle yıllar sonra bir ilk yaşandığı belirtildi.

3 aylık mevduat faiz oranları, yıllık bileşik olarak yüzde 70'e ulaşırken, bu durum AKP iktidarında görülen en yüksek faiz rekorunun kırılmasına sebep oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevduat faizlerini bir koz olarak kullanarak, uzun bir süredir yatay seyir izleyen dolar kuruna bağlı olarak KKM'nin cazibesini yitirdiğini ve TL mevduata geçilmesi gerektiği düşüncesini yayma yolunda önemli bir adım atmış oldu.

Yatırımcıların dolar kurundaki artış beklentilerini tamamen terk ederek, cazip fırsatlar sunan Türk Lirası (TL) mevduatlarına yönelmeleri durumunda, Kur Korumalı Mevduat (KKM) tasfiye sürecini yeniden canlandırabilir.

Bu meslekleri yapanlar müjde: Yıllarca erken emekli olacaklar açıklandı Bu meslekleri yapanlar müjde: Yıllarca erken emekli olacaklar açıklandı

Son zamanlarda KKM'den beklenen getiriyi elde edemeyen varlık sahiplerinin, mevcut 70 milyar doların üzerindeki KKM havuzundan ani çıkışlar yaparak birikimlerini döviz tevdiat hesaplarına yönlendirmesi, ekonomistlere göre Türkiye'de yeni bir kur krizine neden olabilir.

Bu tehlikeyi önlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), erken bir önlem olarak bankalara talimatlar göndererek mevduat faizlerini enflasyon seviyesinin oldukça üzerine çıkardı. Yatırımcılara dolar kurundan sağlayacakları getirinin ötesinde bir TL mevduat imkanı sunulması, kur ataklarının olasılığını azaltacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ