Günümüzde obezitenin artması ile insanlar çeşitli yollarla kilo verme arayışına girdi. Zayıflama ilaçları da gerek internet gerekse televizyon aracılığıyla reklamları yapılara, insanlara hızlı kilo vermeyi vaat etmektedir. Ancak bu “mucizevi zayıflama haplarını” doktor reçetesi olmaksızın kullanmak sağlık açısından çok sakıncalıdır. Zayıflama ilaçları, alınan kalorilerin tüketilenlerden daha az olması için çeşitli yollardan zayıflama üzerinde etkili olmayı amaçlar. Diyet ve egzersizde olduğu gibi, kilo vermek için ya alınan kalorilerin azaltılması ya da harcananların artırılması gerekir. Zayıflama ilaçlarının çoğu düşük kalorili beslenmeyi sağlamak için ya iştahı azaltır ya da bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak alınan kaloriyi sınırlar.
Zayıflama ilaçlarını kullanmadan evvel sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları arasında olduğundan emin olunmalıdır. Piyasadaki birçok zayıflama ilacı vücudunuzun kaldıramayacağı ölçüde ağır etken maddeler içerebilir ve zayıflamak uğruna sağlığımızdan olabiliriz. Şuan bir zayıflama ilacı kullanıyorsanız lütfen bu ilacın sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları listesinde olup olmadığını kontrol edin.
Sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları güvenilir ilaçlar olsalar dahi yine de doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçları kullanmak sakıncalı hale gelebilmektedir. Bu ilaçlar bazı hastalıkları tetikleyebilirler.
Bazen bu ilaçlar birkaç kilo fazlası olan kişiler tarafından kullanılmak istenmektedir. Bu kişiler ilaçları kullanmak için uygun hastalar değillerdir. Anlık kilo kaybı yaşamak yerine 1-2 haftalık spor ve egzersiz yardımıyla fazla olduğunu düşündüğünüz birkaç kilonuzu rahatlıkla verebilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından Onaylı ilaçlar şunlardır:
• Xenical Forte
• Thincal
• Wanabi Forte
Farklı mg ölçülerinde ve farklı miktarlarda eczanelerde satılmaktadırlar. İlaçların kullanıldıktan sonra yan etkileri olabilir. Yan etkiler görünmeye başladığı anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Hamile ya da kronik hastalıkları olanlar bu ilaçları kullanmamalıdır.
Bu ilaçların etken maddesi orlistatadı verilen maddedir. Bu maddenin yanında farklı etken maddeleri de içeren bu ilaçlar da vardır. Eğer çok fazla kiloluysanız kullanımına izin verilen ilaçlardır. İçeriğindeki etken maddeleri bilmeniz çok önemlidir çünkü bu maddelerden birine dahi alerjiniz varsa asla kullanmamanız gerekir.
Kullandığınız zayıflama ilacı sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları arasında yer alsa da yan etkileri görülebilir:
• Halsizlik ve yorgunluk
• Baş ve karın ağrısı
• Karında şişkinlik
• Dişlerde sızlama
• Dışkıda değişme
• Bağırsak ağrıları ve gaz problemleri
• Kalp krizi
• Baygınlık
Düzenli kullanımlarda yan etkilerinden herhangi biri görüldüğü an da ilacı tavsiye eden doktoru konu hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Doktor kontrolünde kullanıldığında sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları elbette işe yarayacaktır. Her ilacın kilo kaybı üzerindeki etkisi farklıdır. Önemli olan en çok kilo kaybı yaşatan ilacı kullanmak değil, kişi için uygun olan ilacı kullanmaktır. Özellikle bir ilacı kullanırken kilo kaybından hoşnut olmayıp başka bir ilaç kontrolsüz şekilde kullanılmamalıdır.
Sağlık bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları testlerden geçirilmiş, yan etkileri ve etken maddeleri araştırılmış, denenmiş ve bu şekilde piyasaya sunulmuş ilaçlardır ve bu yüzden önemlidir. Piyasada yer alan ve mucize olarak adlandırılan diğer zayıflama ilaçlarının sağlıklı bir şekilde kilo kaybını düzenleyip düzenlemediğini bilmek ne yazık ki mümkün değildir.
Zayıflama ilaçları obezite tedavisinde kullanılan ağır ilaçlardır. Birkaç kilo fazlalığı olduğunu düşünen ve bunları hızlıca vermek isteyen insanlar için uygun değildir.