Elektrikli süpürgelerin yaygınlaşması ile unutulan el süpürgeleri yeniden revaçta.

Çivril’de el süpürgesinin son ustası zamana direniyor. Çocukluğunda başladığı süpürgeciliği, ilerleyen yaşına rağmen sürdüren Hatice Yekatlı (68) günde 130 adet süpürge yapıyor.

Bir zamanların gözdesi süpürgeler, yeniden kullanılmaya başladı. Gelişen teknoloji ile unutulan ve ortadan kaldırılan ´Çalı süpürgesi´ ev kadınlarının yeniden vazgeçilmez ev aletlerinden oldu. Elektrikli süpürgeye göre daha ekonomik olan süpürgeler birçok ev hanımı tarafından da toz ve molekül bırakmaması nedeniyle de tercih ediliyor.

Çivril’de evinde çalı süpürgesi yapan Hatice Yekatlı yaptığı süpürgeleri mahalle pazarında satarak hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de geleneksel mesleği yaşatıyor. Günde 130 – 140 süpürge bağladığını belirten Yekatlı “önceden her evde bu süpürgeler kullanırdı. Köyde bir sürü insan bu süpürgeyi yapar hem kullanır hem satardı. Şimdi birkaç kişi kaldık. Önceden çok yapmazdık ama şimdilerde insanlar yeniden el süpürgesi kullanmaya başladı. Bu süpürge evin içinde avluda bahçede her yerde kullanılır” dedi.

Ekiminden yapımına kadar süpürgenin zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Hatice Yekatlı “ekmesi, çapası, sökmesi çok zahmetli. Nisan ayı gibi ekeriz iki ya da üç çapa olur, sonra satırlarla keser yada kökleriz. Evin önünde de bağlar kurumaya bırakırız. Ekmesi ile kullanılması arasında beş ay geçer. Kurutması bağlaması ayrı ustalık ister. Bağladıktan sonra 15 – 20 gün taşın altında şekil alsın diye kurumaya bırakırız o bile ayrı beceri ister. Ergonomik olması için dengeli kurutmak gerek” dedi.

Çalı süpürgelerinin halen özellikle kırsal kesimde tercih edildiğini ifade eden Hatice Yekatlı “önceden Çivril’de Denizli’de Uşak’ta her yerde satılır herkes evini bunlarla temizlerdi. Zamanla bırakıldı ancak köylerde hala çok kullanılıyor. Özellikle avlusu olan evlerde ve hayvancılık yapanlar için birebirdir. Köylerde ev içinde ayrı, avlu için ayrı, hayvan için ayrı dört tane beş tane süpürge olur. Hepsinin yeri amacı farklıdır. Bu süpürge ardında pislik toz bırakmaz” dedi.

Editör: Haber Merkezi