Protein ayrıca, vücudun tüm sistemlerini düzgün bir şekilde işlemek için enzimleri ve hormonları sentezlemede görev alır.

Protein yeterli ve dengeli beslenmenin temel bileşenlerindendir.

Protein dışarıdan gelen bu mikroplarla vücudun savaşmasını sağlar.Salgın hastalıklara yakalanmamız için enfeksiyonlarla savaşan antikorları da üretir. Proteinler zedelenen hücreleri onarır. Sinir ve kas çalışmaları için de gereklidir.

Sağlıklı bireyler için önerilen günlük protein miktarı ortalama erkek için 56 gram ve ortalama kadın için 46 gramdır. Ya da vücut ağırlığınız ile ihtiyacınız olan proteini hesaplayabiliriz.

Et, kümes hayvanları, balık ve yumurta en çok protein içerir. Bu hayvansal gıdalardan elde edilen protein, yüksek kaliteli protein olarak kabul edilir.

Hamile ya da emziren kadınların protein ihtiyacı artar. Hamile ya da emziren ergenlerin gebe yetişkinlerden daha yüksek protein ihtiyaçları vardır. Hamile anneler tarafından tüketilen protein, bebeklerin büyümesine yardımcı olur.

Protein Ağırlıklı Beslenmenin Olumsuz Etkileri:

Tüketilen diyet besin bileşenleri açısından yeterli ve dengeli değil de yüksek miktarda protein içerdiğinde vücutta çeşitli olumsuz etkiler gösterir.

Özel planlanmış yüksek proteinli diyetler ile kilo vermekten söz edilebilir çünkü düşük kalorili diyetler metabolizmayı hızlandırır ve hızlı kilo kaybı oluşur fakat görülen yağ kaybı olmayıp yalnızca kas ve su kaybıdır ve bu sadece kısa süreli olabilir. Bunun nedeni vücut enerjisiz kaldığı için kasta depo edilen şekeri kullanmasıdır.

Uzun süreli yüksek proteinli bir diyet sonrası böbrek hasarı riskiniz artar. Çok fazla protein yemek de zaten böbrek hastalığı olan insanları etkiler. Böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır.

Protein içeriği yüksek besinler aynı zamanda kolesterol ve doymuş yağ içeriği de yüksektir. Doymuş yağ tüketiminin artması bazı hastalıkların gelişmesi riskini artırmaktadır.

Yüksek proteinli bir diyetin bir parçası olarak birçok kırmızı et ve tam yağlı süt ürünleri yemek, kalp hastalığına neden olabilir. Bu, daha yüksek doymuş yağ ve kolesterol alımları ile ilişkili olabilir.

Yüksek proteinli diyetlerde, sindirim sonrası oluşan metabolik atıklar idrarı asidik hale getirir ve kalsiyum ve mineral atılımı artar. Kemiklerde ve dişlerde olumsuz etkiler görülür.